Frankrike fick bara 0-0 mot Luxemburg.
Frankrike fick bara 0-0 mot Luxemburg. Foto: FRANCK FIFE

Superskrällen: Luxemburg nollade Frankrike

Luxemburg gav Sverige en hjälpande hand i VM-kvalet då man sensationellt spelade 0-0 borta mot Frankrike. Nu måste Frankrike vinna sina två återstående matcher för att garanterat hålla Sverige borta från förstaplatsen.

31-1 i skott. Dubbla ribbträffar och avslut undanrensade på mållinjen.

Men Frankrike fick inte hål på Luxemburg. 0-0 i Toulouse.

En skräll av historiska mått. Med den trupp Frankrike förfogar över är det helt osannolikt att det tappar poäng mot Luxemburg.

Faktum är att gästerna var ytterst nära att åka hem med samtliga tre poäng. Inhopparen Gerson Rodrigues rusade ifrån den franska backlinjen i den 79:e minuten och fick avsluta ostört, men skottet tog i stolpen.

– Det franska landslaget har en historia av att klanta till det mot sämre motstånd och nu har de åter hamnat i ett speciellt läge. Plötsligt har de pressen på sig inför nästa samling, säger Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson.

Trots det anmärkningsvärda poängtappet så leder Frankrike gruppen en poäng före Sverige med två omgångar kvar. Frankrike möter Bulgarien på bortaplan och Vitryssland på hemmaplan och behöver vinna båda för att garanterat ha Sverige bakom sig i gruppen.

Sverige möter Luxemburg på hemmaplan och Nederländerna på bortaplan. Seger i båda matcherna samtidigt som Frankrike tappar poäng innebär att Sverige vinner gruppen och går till VM. Annars väntar i bästa fall playoff för Sverige.

– Lita på att Janne Andersson kommer predika hur viktigt det blir för Sverige att inte ta lätt på nästa uppgift; Luxemburg hemma. Minns också att det bara blev en 1-0-seger för Sverige i bortamatchen förra hösten, säger Henriksson.

Läs mer om Sveriges VM-förutsättningarna här.

Aktuell tabell

Frankrike           17 +10
Sverige              16 +11
Nederländerna  13   +5
Bulgarien           12    -4

Mer om VM-kvalet inför 2018

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".