Karin Torneklint jublar efter segern i Finnkampen.
Karin Torneklint jublar efter segern i Finnkampen. Foto: Anders Wiklund/TT

Så ska Finnkampen räddas

Zalar: "Borde kunna stöka av det på två timmar"
0:51 min

Trots den svenska dubbelsegern i Finnkampen så menar många att en förändring av tävlingen krävs för att den ska överleva.

– Man borde kunna stöka av den på två timmar i stället för tre och en halv, säger Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar.

Här är några av förslagen på förändringar som framförts.

Komprimera formatet

Att tävlingen pågår över tre timmar på lördagen och över tre timmar på söndagen tycker Miro Zalar är för långdraget.

– Det tar alldeles för lång tid. Man borde kunna stöka av den på två timmar i stället för tre, tre och en halv. Det blir för långdraget och segt, säger Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar.

Experten får visst medhåll av Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

– Låt oss titta på de bitarna och se om det går att komprimera på något sätt. Det är en av de bitarna som ligger i utvecklingsarbetet, säger Olsson till Radiosporten.

Exempelvis skulle varje idrottare få göra fyra försök i stället för sex i teknikgrenarna.

Lägg den tidigare på säsongen

Många svenska friidrottare var skadade och inte med i Finnkampen. Därför finns önskemål om att lägga tävlingen tidigare på säsongen.

– Det finns en del att fundera över placeringen i kalendern. Men historiskt har vi sett Finnkampen som en avslutning av säsongen. Vi får se vad som händer, men nästa år blir det månadsskiftet augusti-september igen, säger Stefan Olsson.

Flytta den till Ullevi

Publiksiffran på Stockholms Stadion var 15 000, långt från målet på 20 000. Göteborg har tidigare haft friidrotts-mästerskap som lockat publik och nu går avtalet mellan Finnkampen och Stadion ut. Men Stefan Olsson är rädd för att arenan skulle eka än mer tomt på Ullevi.

– I nuläget finns inget som tyder på att vi inte kommer vara kvar på Stadion 2019 med tanke på publiksituationen. Ullevi är ju en mycket större arena. I nuläget känns Stadion och Stockholm som hemmaplan för Finnkampen de närmaste åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".