Katarina Timglas tränar hårt för att komma i bra form till vinter-OS i Pyeongchang.
Katarina Timglas tränar hårt för att komma i bra form till vinter-OS i Pyeongchang. Foto: Johannes Lundberg, SR/Andreas Hillergren, TT

Här läggs ishockeydomaren Katarina Timglas grund inför vinter-OS i Pyeongchang

Timglas: "Gäller att vara kvicktänkt"
8:04 min

I småländska Tranås har Damkronorna startat i gång hockey-säsongen med ett första landslagsläger. En säsong med tydligt fokus och mål - OS i Peyonchang 2018.

Men när hockeyturneringen i OS drar i gång i februari hoppas även de svenska domarna Veronica Johansson, Gabriella Grahn och Katarina Timglas att någon av dem får släppa pucken.

Tillsammans har de varit i väg på internationellt domarläger i Schweiz, där har samtliga OS-aktuella domare fått visa sina färdigheter i diverse tester. Nu startar även de säsongen med läger i Tranås, den 1 december tas domarna till OS ut.

– Jag har gjort det jag kan och visat på testerna att jag har genomfört den träning som krävs. Men sen är det ju så mycket mer, framför allt bedöms man efter dömningen på isen, Men jag har en ganska bra känsla, säger Katarina Timglas.

Katarina Timglas klingar kanske bekant för en del, och visst har hon varit med vid OS förut. Men då som spelare. 31-åringen, som fyller 32 i höst, har över 100 landskamper för Damkronorna och hon var med när Sverige tog OS-silver i Turin 2006.

Efter skador kände hon sig klar spelarkarriären, men ville fortfarande stanna kvar inom hockeyn. Att sadla om till tränare var inget som lockade och hon ville i stället pröva på spelet från den andra sidan. Den som domare. Och det har gått fort. Mästerskapsdebuten kom vid VM på hemmaplan 2015 och det räckte hela vägen till en VM-final direkt. Nu har alltså en ny OS-satsning inletts, den här gången i en svart-vit tröja.

– Jag är väldigt redo, nu är det bara att vänta på att domartruppen tas ut, men jag är hur sugen som helst på att åka till Sydkorea.

I Tranås ska fler fystester genomföras, och Katarina Timglas försöker hålla den fysiska formen fortsatt hög.

– Det gäller att vara kvicktänkt på isen och det förändras ju snabbt när man blir trött. Jag har mycket tänk kvar från min spelarkarriär när det gäller träning, och kanske är det därför det har gått så snabbt framåt för mig som domare, säger Katarina Timglas.

Men även om konditionstestet (3000 meter löpning på tid), inte riktigt lever upp till förbundets standard känner sig Katarina Timglas inte orolig.

– Det är tungt i benen. Jag har inte kört Cooper-test på länge, men som sagt var vi ju i Schweiz och där fick jag definitivt kvitton på att jag ligger bra till i träningen.

Även ett regelprov ska göras i Tranås. Men det är inte alla rätt som Katarina Timglas önskar sig mest av allt just nu. För henne är siktet inställt

– Jag vill ha OS-finalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".