Niklas Edin.
Niklas Edin. Foto: Andrew Vaughan

Niklas Edin: ”Gått förstärkt ur den här situationen”

3:57 min

Ett av Sveriges största guldhopp i OS i Pyeongchang, Lag Niklas Edin, fick en drömstart på curlingsäsongen. Laget vann helgens storturnering i Schweiz och Edin är själv överraskad över segern.

– Den var lite oväntad eftersom jag haft en del skadebekymmer som stört uppladdningen. Men nu när vi väl kom tillbaka hittade vi in i spelet direkt, säger skippern Edin till Radiosporten.

Niklas Edin har haft problem med ryggen och gjorde en operation tidigare i somras.

– Det kom från ingenting i maj. Jag hade haft min bästa säsong rent fysträningsmässigt och kände att jag låg helt i fas mot OS. Men sen när jag reste mig upp från en stol högg det till i ryggen. Det visade sig vara benutväxt som blivit större och större och som troligen legat sedan jag var 10-15 år, säger Edin.

Han har under sin karriär opererats för diskbråck flera gånger tidigare, men först nu upptäcktes utväxten och nu hoppas Edin att ryggproblemen ska vara över för gott.

– Det här har kanske varit den stora boven i dramat. Så länge det här läker ser det bra ut, säger Edin.

Trots att han i och med operationen missat en stor del av fysträningen inför säsongen känner han sig bättre än någonsin.

– Man kanske inte behöver vara i toppfys för att vara en bra curlingspelare, i alla fall inte i min roll som lagkapten och skipper då jag inte sopar. Då är det mer det mentala spelet och det har jag kunnat underhålla i sommar och till och med gått förstärkt ur den här situationen. Jag känner oftare att jag är starkare efter en skadeperiod, mer mentalt motiverad och laddad, säger Edin.

I turneringen i Schweiz blev det finalseger över rutinerade lag Ulsrud från Norge.

– När vi förlorade en träningsturnering mot Ulsrud sa de att "det är kul att ni låter oss vinna när det inte gäller någonting". Det var väl lite på skämt, men de vet att det är så också. När det vankas EM, VM och kanske OS så brukar vi vara det bättre laget. Vi är laget man ska slå, säger Edin.

Niklas Edin har vunnit två VM-guld och fem EM-guld. Nu har de alltså inlett säsongen ska ska resultera i karriärens första OS-guld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".