Till vänster Sverrir Gudnasson, som spelar Borg i filmen. I mitten Björn Borg själv. Till höger Shia Leboeuf (som spelar John McEnroe). Foto: Bengt Skött/SR
Till vänster Sverrir Gudnasson, som spelar Borg i filmen. I mitten Björn Borg själv. Till höger Shia Leboeuf (som spelar John McEnroe). Foto: Bengt Skött/SR

Björn Borg efter första träffen: ”Skrämmande lik mig”

Björn Borg: ”Skrämmande lik mig”
1:15 min

Den i filmen porträttlike skådespelaren Sverrir Gudnasson hade aldrig träffat Björn Borg på riktigt. Radiosporten var med när det hände.

På fredag har filmen ”Borg” premiär runt om i Sverige, med en långhårig och porträttlik Sverrir Gudnasson i rollen som Sveriges superstjärna Björn Borg, hårt pressad före och under den makalösa Wimbledonfinalen mot John McEnroe 1980.

Aldrig under hela den mer än ett år långa filmprocessen hade Gudnasson träffat originalet självt, Björn Borg.

Men precis före måndagskvällens galapremiär på Sergel-biografen i Stockholm hände det. Radiosporten följde Gudnasson, och träffade honom först redan på eftermiddagen.

– Jag ska träffa honom i kväll. Det ska bli väldigt spännande.

Vad ska du säga till honom?

– Jag tänker nog bara säga hej, och tack, och… förlåt…

Efter träffen på kvällen sade Björn Borg till Radiosporten:

– Jag tycker han gör det jättebra. Det är skrämmande likt mig när jag var i den åldern. Han gör ett fantastiskt jobb.

Lyssna på inslaget och hör hur Gudnasson jobbade för att likna Borg. Och hör Björn Borg, även med vad som framför allt gjorde Gudnassons insats så bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".