Foto: TT
Foto: TT

Biljettfiaskot inför OS Pyeongchang – långt ifrån målet

Susanna Andrén rapporterar om läget inför OS
2:45 min

Mitt under rådande spända läge på Koreahalvön inleds under tisdagen biljettförsäljningen på allvar inför OS i Pyeongchang.

– Vi fortsätter med förberedelserna, säger talespersonen Sung Baikyu till AFP.

OS-organisationen i Pyoengchang tonar ner den upptrappade konflikten och kärnvapenhotet från grannen. Med snart fem månader kvar till invigningen, bara 65 km från gränsen till Nordkorea, vill talespersoner för OS-organisationen dämpa oron:

– Vi har levt under konstant hot från Nordkorea och atmosfären här är mycket lugnare än det kan tyckas för en utomstående, säger Sung Baikyu till AFP.

Svenska Gunilla Lindberg är Internationella Olympiska Kommitténs (IOK) högsta ansvariga för arrangemanget och hon bekräftade den bilden i ett sms till P4 Extra, på måndagen:

"När man är i Sydkorea så upplever man inte denna fråga på samma sätt som ni här hemma."

Lindberg var i Pyeongchang förra veckan och uttryckte då belåtenhet med arbetet som den lokala organisationen hittills utfört.

– Vi fortsätter med förberedelserna för att säkerställa att de olympiska spelen ska bli en succé, säger talespersonen Sung Baikyu till AFP.

Om situationen skulle förvärras på Koreahalvön så behöver beslut om en eventuell OS-flytt inte ske förrän nära inpå planerad tävlingsstart, enligt Stefan Holm som sitter i de aktivas kommitté i IOK.

– Framförallt i januari börjar det bli intressant att se hur det faktiskt ser ut, sa han i P4 Extra på måndagen.

Mitt i allt detta öppnades under tisdagen onlineförsäljningen för sydkoreaner att köpa OS-biljetter. Den föregås av en förhandsförsäljning som gått betydligt sämre än väntat. Under politiskt oroliga tider, med allt från inrikes korruptionsskandaler till den nu krisstämplade relationen med grannen i norr, har bara ungefär 52 000 biljetter sålts till sydkoreaner.

Målet var att komma upp i 600 000 sålda biljetter under den utlottningsfas som nu är avslutad, rapporterar AFP.

Totalt sett, inkluderat de som öronmärkts till sponsorer och turister från utlandet, har hittills bara 20 procent av OS-biljetterna sålts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".