Mikael Backlund hade en lyckad fjolårssäsong i Calgary.
Mikael Backlund hade en lyckad fjolårssäsong i Calgary. Foto: Jeff McIntosh

Backlund inför NHL-säsongen: Vinner förhoppningsvis titeln

Mikael Backlund: "Framtiden ser ljus ut"
5:40 min

Västeråskillen Mikael Backlund är inte den mest profilstarka spelaren i NHL. Men den gångna säsongen var hans bästa då han noterades för 53 poäng. Tia i den svenska poängligan.

Säsongen för Mikael Backlund slutade ändå i besvikelse då det tog stopp direkt i Stanley cupslutspelet efter fyra raka förluster mot Anaheim.

– Klart jag var besviken men jag tycker vi gjorde en bra säsong och spelade bättre än vad siffrorna visade. Klart att Anaheim är ett bättre lag men med lite fly han vi kunnat vinna, säger Backlund.

2009 var Mikael Backlund med och tog JVM-silver i Kanada och bidrog starkt till att juniorkronorna tog sig till final mot hemmanationen.

Efter turneringen valde den då 19-årige Backlund under uppmärksammade former att stanna kvar i Nordamerika i stället för att flyga hem till Sverige för fortsatt spel i allsvenskan med moderklubben Västerås.

Backlund fick prova på en NHL-match med Calgary innan han resten av säsongen spelade juniorhockey med Kelowna Rockets och blev den förste svenske spelaren att bli mästare i den nordamerikanska juniorligan WHL.

Sedan dess har han stannat kvar i Kanada och det har blivit 461 NHL-matcher med Calgary och under den gångna säsongen passerade han Håkan Loob i listan på europeiska utespelare som spelat flest matcher i Calgarytröjan. Och han hoppas bli kvar i sin nya hemstad.

Jag trivs jättebra både i staden och i laget och framtiden ser ljus ut då vi har värvat bra och fått behålla viktiga spelare. Ska bli spännande i vinter och jag tror vi har något stort på gång.

Mikael Backlund har ställt upp och tackat jag till VM-spel de gånger då Tre Kronor kallat. Hemma i prisskåpet har han ett VM-silver och två brons, men när förbundskapten Richard Grönborg ringde inför årets VM så tvingades han tacka nej.

– Jag spelade med en ryggskada nästan hela mars och april och kände att jag tvingades att tacka nej för att kunna bli av med skadan.

Nu är han helt återställd men erkänner att det kändes lite tungt att sitta hemma och titta på när Sverige vann guld.

– Det var blandade känslor att se de vinna och inte vara på plats men samtidigt så var jag jätteglad för deras skull när de vann och bröderna Lundqvist fick vinna ihop och att William Nylander slog igenom.

Nu väntar ännu en säsong i Calgary för Mikael Backlund och målet med karriären är glasklart.

– Vinna Stanley cup. Jag tror på laget och förhoppningsvis får jag vinna titeln med Calgary.

Mer om NHL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".