Carlos Nuzman.
Carlos Nuzman. Foto: Anthony Anex

Miljonbelopp hittades hos Brasiliens OS-ordförande

Lotten Collin, korrespondent: "Carlos Nuzman ska ha organiserat det här"
6:09 min

I går gjorde brasiliansk polis ett massivt tillslag hos Carlos Nuzman, ordförande för landets Olympiska kommitté, i jakten på bevis kring den misstänkta mutskandalen i samband med att Rio utsågs till OS-värd. Uppgifter gör gällande att omkring 1,2 miljoner svenska kronor ska ha hittats i Nuzmans hem.

– Polisen gick in i Nuzmans hem och hittade bland annat 1,2 miljoner kronor i sedlar och olika valutor. Tog också med sig datorer och dokument från hans hem och har också förhört honom, säger Lotten Collin, Latinamerikakorresponten på Ekot.

Det hela har sin början i en utredning som startade i Frankrike 2015 där franska åklagare undersökte en dopninghärva där ordföranden i det internationella friidrottsförbundet Lamine Diack var inblandad. 

Då ramlade man dessutom över de här anklagelserna som handlar om att mutor ska ha betalats ut till Nuzman för att han skulle garantera de afrikanska ländernas röster för Rio som OS-värd 2016.

Tre dagar innan omröstningen ska 2 miljoner dollar ha betalats ut till Diacks son och pengarna ska därefter ha delats ut till de afrikanska länderna i den internationella olympiska kommittén.

– Det man säger är att Nuzman ska ha organiserat det här. Tagit kontakterna och organiserat överföringen av pengar via olika allierade företag.

Polisen söker också efter en man vid namn Arturo Suarez. Han drev en bemanningsfirma i Rio och kontrakterades mycket av den lokala regeringen och fick miljardkontrakt inför och under OS.

– Han ska gripas men är på rymmen och har inte kunnat gripas av polis än. Han misstänks vara spindeln i nätet och den som genom kontrakten ska ha fört över pengar till Diack och hans son och ska ha satt upp de olika företagen som det hör ska ha funderat genom. 

– Sen är givetvis flera högt uppsatta politiker misstänkta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".