Daniel Ståhl
Daniel Ståhl. Foto: Emil Langvad/TT

Daniel Ståhl: ”Jag siktar på världsrekord”

Daniel Ståhl: ”Siktar på 75 meter”
4:27 min

Efter supersäsongen med svenskt rekord och VM-silver har Daniel Ståhl redan siktet inställt på nästa mål: Världsrekord.

Det nuvarande världsrekordet i diskus på 74,08 meter sattes av Jürgen Schult 1986. Daniel Ståhls monsterkast på Sollentunavallen i somras landade knappt tre meter bakom.

– Jag hoppas på att slå det, jag siktar på 75 meter i framtiden, säger Daniel Ståhl i Morgonpasset i P3.

Diskusstjärnan berättar också om anspänningen inför VM i London, där han gick in i tävlingen som världsetta och som Sveriges största medaljhopp.

– Man bygger upp träningen hela vintern och våren. Efter VM så spricker ballongen kan man säga, så då måste man hitta motivation igen för SM, Finnkampen och Diamond League-finalen, det var en riktigt bra sommar, säger han.

Daniel Ståhl kom hem med ett VM-silver, två centimeter från förstaplatsen. Efter VM har många kritiserat mätningen i kastgrenarna, att funktionärerna står för långt från nedslagsplatsen för att kunna se exakt var diskusen landar.

– Många säger att mitt andra kast var guldkastet när de jämfört kasten på film, men jag vann ett silver så jag är stolt över det, säger Daniel Ståhl och fortsätter:

– Det är en het debatt, men jag kan inte yttra mig. Vi får se hur det blir. Om du tittar på längdhopp så har du millimeters marginal och på maraton är det tusendelar, men det är bara kastgrenarna som man mäter så här.


Hör också Daniel Ståhl berätta om:

  • Hur det är att gå in i diskusringen i en VM-final
  • Vilka ”practical jokes” diskuskastarna utsätter varandra för inför tävlingarna

Mer om Friidrotts-EM

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".