Danska landslaget tog silver i sommarens EM.
Danska landslaget tog silver i sommarens EM. Foto: Patrick Post/AP/TT

Danska landslaget hotar med strejk

Dag Malmqvist rapporterar om konflikten
1:00 min

En konflikt mellan det danska fotbollsförbundet och spelarna i damlandslaget gör att träningsmatchen mellan Danmark och Nederländerna riskerar att ställas in.

Matchen är en repris på EM-finalen i somras där danskorna förlorade och det danska förbundet har sålt 9 400 biljetter till matchen, vilket är rekord för fotboll på damsidan i Danmark.

Spelarna vill ha mer betalt för landslagsuppdrag, men förbundet säger nej. Danska LO har nu gått in i konflikten och står på spelarna sida och menar att ett landslagsuppdrag i någon mening är ett anställningsförhållande, vilket fotbollsförbundet avvisar.

Danska spelarföreningen är av tradition en stark part och för 13 år sedan var en omgång i herrarnas högsta serie inställd efter en avtalstvist, och även herrlandslaget hade för tre år sedan en konflikt som liknar den damerna har nu, men den löstes i sista stund före den landskampen.

Danska damlandslaget möter Ungern i den första VM-kvalmatchen i gruppen den 19 september och i oktober väntar Sverige.

Henrik Liniger är fotbollsreporter på danska radion och han säger till Radiosporten att det inte alls är otänkbart att matchen mot Nederländerna ställs in.

Henrik Linigers farhågor förstärks av vad den danska målvakten Stina Lykke säger till den danska nyhetsbyrån Ritzau. Hon påpekar att det inte bara är lönerna som måste upp utan vill även se förbättringar av faciliteterna när landslaget samlas.

Från det danska förbundet, DBU hävdar man att om spelarna får igenom sina krav så skulle omkostnaderna öka med fem till tio gånger.

Nu på måndag är det tänkt att det danska damlandslaget ska samlas för hemmamatchen mot Nederländerna.


Fler konflikter mellan landslag och förbund i år:

Mars: USA hotar med att bojkotta hemma-VM

April: Irlands fotbollsdamer vill ha bättre villkor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".