Björn Hellberg uttalar sig om den nya filmen.
Björn Hellberg uttalar sig om den nya filmen. Foto: Andreas Hillergren

Björn Hellberg: ”Fick hud à la gås”

19 min

I går hade filmen Borg premiär på landets biografer. I Radiosportens reportage har reporter Bengt Skött samlat tankar och omdömen från 16 film- och tennisprofiler.

– Jag fick hud à la gås, säger Björn Hellberg.

En munter Björn Borg, hans son Leo Borg som tackar sin mamma för att han provspelade för sin roll och Borgs exfru Mariana Borg med klara minnen av Wimbledondramatiken 1980. Det är några av huvudpersonerna i Radiosportens stora reportage om veckans filmsnackis – spelfilmen ”Borg” om en svensk världsstjärna under allt större tryck i jakten på sin femte titel i Wimbledon.

Sverrir Gudnason, som på porträttlikt och imponerande vis spelar den vuxne Björn Borg i filmen, avslöjar också att hans kollega Shia LaBeouf, som spelar rivalen John McEnroe, spelade in många tennisscener med bruten tå.

Och vi bad forne Wimbledonmästaren, i dubbel 1986, Joakim Nyström granska trovärdigheten i de många sekvenserna med tennisspel. De scenerna gjordes på ett enormt koreograferat och noggrant vis på en tennisarena i Prag i Tjeckien.

Hör fler hemligheter bakom filmen och detaljer från Borgs eget liv i reportaget via ljudlänken ovan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".