Max Salminen höll hela vägen och vann VM-guldet.
Max Salminen höll hela vägen och vann VM-guldet. Foto: TT

Salminen vann finnjolle-VM

Max Salminen: “Otroligt skönt”
2:54 min

Svensken Max Salminen seglade hem VM-guldet i finnjolle. Salminen hade ledningen inför avgörandet och höll undan för konkurrenterna på Balatonsjön i Ungern.

– Det känns otroligt. Jag har fått till en riktigt bra vecka här och att kunna runda av med guld i dag känns super, säger Max Salminen till Radiosporten. 

Salminen, OS-guldmedaljör tillsammans med Fredrik Lööf i starbåt 2012, vann före fransmannen Jonathan Lobert och nederländaren Nicholas Heiner.

Det här går att jämställa med OS-guldet, det vill jag nästan mena. Just för att jag inte har någon stor titel själv tidigare.

Svensken hade inte sin bästa dag i mästerskapet, men åttondeplatsen i medaljseglingen räckte precis för att hålla undan för Lobert.

– Jag visste om poängen och att jag gick in i racet med en liten buffert. Men sen blev jag osäker när vi gick in över mållinjen om jag hade båtarna på rätt sida linjen. Men det var ju så och det var nog rätt onödigt att stirra upp sig, det var koll på läget, säger Salminen. 

När förstod du att du hade säkrat guldet?

– Vinden dog ut lite på slutet så jag vågade inte ta ut segern i förskott. Jag ville verkligen se det på tavlan innan jag vågade sträcka armarna i vädret.


Salminens VM-guld är...
...Sveriges första i finnjolle på 18 år.
...Sveriges första i en OS-klass i segling sedan 2004.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".