Camilla Hultgren Dahlberg.
Camilla Hultgren Dahlberg tog över Heid i fjol. Foto: TT

Kvinnliga tränaren i SHE: ”Borde vara samma fråga till en man”

8:05 min

Camilla Hultgren Dahlberg är den enda kvinnliga tränaren i SHE. Vid måndagens upptaktsträff inför handbollssäsongen var hon dessutom den enda som fick svara på frågan om hur hennes partner och barn ser på tränaruppdraget.

– Det borde vara samma fråga till en man, säger hon till Radiosporten.

Elva av tolv klubbar i SHE har en manlig huvudtränare – Camilla Hultgren Dahlberg i Heid är den enda kvinnan med huvudansvar i den högsta serien. Vid dagens upptaktsträff fick hon återigen besvara frågan varför det är så men hon var också den enda som fick frågan om hur hennes partner och barn ser på hennes tränaruppdrag.

– Det borde vara samma fråga till en man. Men jag har en stöttande man som tycker att det är roligt att jag gör det här, jag hade inte hållit på om de inte accepterat det. Och barnen tycker att det är kul att vara med och titta och gillar idrott. Man kan kombinera om man vill, säger Camilla Hultgren Dahlberg till Radiosporten.

Det skulle vara intressant att höra en man svara på samma fråga?

– Ja, det skulle jag också tycka. Men som sagt, den frågan ställs inte till en man utan till en kvinna.

Hultgren Dahlberg, som tog över Heid i fjol, medger att det kan finnas vissa skillnader i ledarskapet mellan män och kvinnor.

– Jag är i alla fall mycket för att lära känna mina spelare, jag vill känna dem in på kroppen. Jag vill veta hur de mår varje träning, men jag skulle inte säga att jag är kompis men vi är ganska öppna mot varandra. Jag försöker läsa av hur de mår för att se hur jag kan pressa dem och få ut det bästa av dem.

– Det gör säkert män också men jag gör det på mitt sätt. Kanske en liten klapp eller en kram, det är inte så tabu som om en man gör det. Det tycker jag är skönt och sen har jag ett jättegott gäng att jobba med.

Heid tippas tillsammans med Skara och Önnered att hålla till i botten av tabellen. Men allra längst ner har SHE-klubbarnas tränare tippat Eslöv.

– Det passar oss. I fjol var vi tippade att ta oss till slutspel och då fick vi enorm press på oss så nu kan vi slå ur underläge. Vårt mål är att knipa åttondeplatsen men det blir tufft, säger tränaren Thomas Westerlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".