Radiosportens expert Richard Henriksson.
Radiosportens expert Richard Henriksson. Foto: Mattias Ahlm

Henriksson: ”Höstens matcher känns inte heta”

17 min

I dag drar årets upplaga av Champions League igång med åtta gruppspelsmatcher. Men Radiosportens expert Richard Henriksson ser ett problem i att höstens matcher känns odramatiska. 

– Tittar man på de senaste åren så är det helt givet vilka lag som kommer att gå vidare från gruppspelet, säger han.

Det spelas åtta matcher i kväll när Champions League rullar igång och i Sportextra i kväll blir det fokus på Barcelona-Juventus och Roma-Atletico Madrid. 

– Bra lag och det kommer att bli bra matcher där, men visst har Champions League ett problem i det här med höstens gruppspelsmatcher som trots allt inte känns så heta, säger Radiosportens expert Richard Henriksson.

Henriksson menar att det redan känns avgjort vilka två lag som kommer att ta sig vidare från gruppen.

– Tittar man på de senaste åren så är det helt givet vilka lag som kommer att gå vidare från gruppspelet. Alla vet att de stora elefanterna bara drar ifrån och att det är omöjligt för de mindre lagen att haka på. Få saker i världen är svart och vitt och jag vill inte att fotbollsvärldens ska se ut så, att Manchester City, PSG och de andra klubbarna bara blir större och att inga andra lag kan haka på.

Den ekonomiska faktorn spelar en stor roll menar Henriksson.

– Allt är ju affärsbeslut. Uefa vill maximera intäkterna från Champions League. Det finns en internationell marknad, det vill säga Nord- och Sydamerika men kanske framför allt Asien där Uefa vill locka till att det ska vara tittning på tv för att det ger stora intäkter på heta Champions League-matcher.

– Och de ser ju att asiatiska supportrar är intresserade av de största lagen. De vill se Barcelona, Real Madrid och Juventus, de vill inte se Basel-Anderlecht och då är det lätt att tänka ”vad är det där för kälkborgare”. Men finns det någon chans att vi skulle sätta på Basel-Anderlecht i stället för till exempel Bayern München-Manchester United? Det skulle vi ju aldrig göra.

Det har också funnits förslag på att gruppspelsomgångarna, precis som finalen, ska spelas på lördag. Och det har dessutom varit på tal att Champions League-finalen i framtiden ska spelas i Tokyo eller Beijing.

Relaterat

Mer om Fotboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".