Ingen dansk spelare dök upp på landslagssamlingen.
Ingen dansk spelare dök upp på landslagssamlingen. Foto: Patrick Post

Konflikten växer: EM-finalreprisen inställd

Träningslandskampen mellan Danmark och Nederländerna ställs in, meddelar det danska fotbollsförbundet DBU.

Konflikten mellan de danska spelarna och DBU har eskalerat. Redan i förra veckan hotade spelarna med strejk eftersom kollektivavtalsförhandlingarna brutit samman.

Nu gör silverhjältarna från EM i somras slag i saken och bojkottar fredagens träningslandskamp i danska Horsens.

”Det är en djupt beklaglig situation, och vi är väldigt ledsna att vi måste göra de fans, som hade sett fram emot den här fotbollsfesten, besvikna”, skriver DBU på sin sajt.

Konflikten har sin grund i att spelarföreningen kräver att spelarna ska ses som anställda av DBU när de är på landslagsuppdrag. Ett krav som DBU inte vill acceptera och som i sin tur ska ha lett till att parterna ännu inte kommit överens om ett nytt kollektivavtal.

Landslagsstjärnan Pernille Harder säger i ett pressmeddelande från spelarfacket att beslutet om att ställa in vänskapsmatchen är onödigt.

– Det har funnits mycket tid till att hitta en lösning, men DBU har inte velat förhandla sedan i söndags kväll. Hela måndagen har gått utan förhandlingar, trots att vi har varit redo. Och det nästa vi hör av dem är att matchen är inställd, säger hon enligt bold.dk.

Det återstår att se om konflikten får en lösning innan Danmarks VM-kval mot Ungern nästa tisdag. Danmark ingår i samma VM-kvalgrupp som Sverige.

Sveriges matcher mot Danmark i VM-kvalet
20/10-2017: Sverige-Danmark
4/9-2018: Danmark-Sverige

Mer om Fotboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".