Pernille Harder.
Pernille Harder. Foto: Ermindo Armino

”Tror Harder och Troelsgaard spelar på tisdag”

Sören Randa-Boldt: "Ingen plan b"
1:54 min

I dag kom beskedet att landskampen mellan Danmark och Nederländerna ställs in. Men landslagstränaren Sören Randa-Boldt tror att konflikten är löst till tisdagens VM-kvalmatch mot Ungern.

– Jag tror fortfarande att Pernille Harder och Sanne Troelsgaard är spelklara på tisdag, säger han till dansk tv.

Konflikten mellan de danska spelarna och det danska fotbollförbundet DBU fortästter och i dag kom beskedet att fredagens landskamp mot Nederländerna ställs in.

– Spelarna har sagt att de kommer när det finns ett avtal och därför ansåg vi inte att vi hade möjlighet att garantera Nederländerna en match på fredag, säger förbundets Kim Hellberg till dansk tv.

Trots fredagens inställda landskamp tror landslagstränaren Sören Randa-Boldt att tisdagens VM-kvalmatch mot Ungern blir av.

– Jag har ingen plan b, så långt har jag inte tänkt utan jag inväntar besked och ser vad som händer. Jag tror fortfarande att Pernille Harder och Sanne Troelsgaard är spelklara på tisdag.

Vad får det här för betydelse?

– Det här betyder att våra förberedelser blir uppskjutna inför kommande utmaningar.

Kim Hellberg på det danska fotbollförbundet menar att DBU inte har möjlighet att öka spelarutgifterna så mycket som de danska spelarna vill.

– Vi har försökt att vara tillmötesgående men damfotbollen är en bred palett. Vi kan inte bara hälla pengar över seniorlandslaget. 

Konflikten har sin grund i att spelarföreningen kräver att spelarna ska ses som anställda av DBU när de är på landslagsuppdrag. Ett krav som DBU inte vill acceptera och som i sin tur ska ha lett till att parterna ännu inte kommit överens om ett nytt kollektivavtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".