Wadas generalsekreterare Olivier Niggli.
Wadas generalsekreterare Olivier Niggli. Foto: Valentin Flauraud/AP/TT

Wada kan fria 95 ryssar från dopning

Antidopningsorganisationen Wada är på väg att fria 95 av 96 misstänkta ryska dopningsfall. Enligt läckta dokument till New York Times saknar Wada bevis.

"De tillgängliga bevisen var otillräckliga", skriver Olivier Niggli, Wadas generalsekreterare, i dokumenten som tidningen tagit del av.

Det finns inga personer namngivna i dokumenten.

I fjol färdigställde Wada-utredaren Richard McLaren sin rapport. Uppgifter därifrån gör gällande att runt 1 000 ryska idrottare varit inblandade i en statsstödd dopningsverksamhet de senaste åren. McLaren indikerade i sin rapport att det kan bli svårt att leda alla fall i bevis eftersom ryssarna inte vill samarbeta genom att ta fram data från antidopningslaboratorierna, samt att många urinprover förstörts.

Detta bekräftar Niggli.

– Systemet var väldigt välorganiserat och det finns bara begränsat med bevismaterial kvar, sade Niggli i en intervju med New York Times i måndags.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".