Smederna.
Smederna. Foto: Foto: Erik Kruse/Smederna.

Smederna till SM-final i speedway

Jerker Eriksson, lagledare: ”Nu är det bara all in”
3:47 min

Smederna höll undan för Masarna i returen och är klara för sin första SM-final på 14 år. Vilket lag de får möta avgörs nästa vecka då kvällens andra semifinal mellan Vetlanda och Rospiggarna regnade bort.

Smederna chockade Masarna i den första semifinalen genom att vinna med 14 poäng, 52-38.

I returen i Eskilstuna tog Masarna upp jakten direkt. Efter åtta körde heat hade de tagit in tio poäng. Men närmare än så kom de inte.

Smederna krympte Masarnas ledning till åtta poäng i det tolfte heatet när Masarnas Kim Nilsson blev utesluten på grund av att han inte var startklar i tid.

Smederna säkrade sedan finalplatsen i det näst sista heatet. Matej Zagar körde in 16 poäng för Smederna som förlorade returen med 42-48 men som totalt vann med 94-86.

Det smakar guld!

– Det är härligt att ta ett nederlagstippat lag till final direkt. Jag stod på pressträffen och sa att Smederna skulle vinna guld. Jag får hålla mitt ord, säger Smedernas lagledare Jerker Eriksson till P4 Sörmland.

Semifinalen mellan Vetlanda och Rospiggarna är uppskjuten till 19 september på grund av regn.

– Det var suveräna diskussioner och det var ingen som ville dra fördelar utan det var två lagkaptener som var rörande överens och även lagledare och domare, säger Vetlandas lagledare Fredrik Staaf och fortsätter:

– Vi måste tänka säkerhet så det här var ett väldigt klokt beslut i slutändan.


Smederna-Masarna 42-48

Smederna: Matej Zagar 16, Andzejs Lebedevs 10, Michael Jepsen Jensen 6, Pontus Aspgren 4, Grzegorz Walasek 3, Linus Eklöf 2, Mikkel Michelsen.

Masarna: Przemyslaw Pawlicki 13, Kim Nilsson 10, Tai Woffinden 9, Linus Sundström 7, Antonio Lindbäck 6, Joel Andersson 2, Artur Czaja.

Publik: 5 197.

Smederna vidare med sammanlagt 94-86. SM-finalen avgörs 26 och 27 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".