Wadas Olivier Niggli.
Wadas Olivier Niggli. Foto: TT.

Wada: ”Det var helt väntat”

Att antidopningsorganisationen Wada friar 95 av 96 misstänkta ryska dopningsfall var helt enligt beräkningen, menar Wadas generalsekreterare Olivier Niggli.

– Det var helt väntat. Det här var de första fallen och de var enklast att utreda eftersom de saknade tillräckligt med bevis, säger Niggli.

För ett år sedan presenterade Wada-utredaren Richard McLaren sin rapport där han gör gällande att runt 1 000 ryska idrottare varit dopade de senaste åren. Wada har nu gått vidare för att undersöka misstankarna och se till att de dopade straffas.

– Ett antal av de tusen namnen var bara namn på en lista som McLaren fick. Kan man få fast en dopad idrottare bara genom namnet på en lista hade det varit perfekt. Men så fungerar det inte i verkligheten. Tusentals dopningsprover har förstörts i Moskva, säger Niggli, på plats vid IOK:s kongress i Lima.

När McLaren i fjol presenterade delar av sin rapport om den organiserade och statsstödda dopningen i Ryssland beslöt Internationella olympiska kommittén att låta varje idrott bestämma om ryssar skulle få delta i OS i Rio de Janeiro eller inte.

Till vinter-OS i Pyeongchang om fem månader är det två kommittéer inom IOK som ska ta beslut om ryskt deltagande. En av kommittéerna behandlar enskilda dopningsärenden i rysk idrott, den andra ser på helheten när det gäller den ryska dopningskorruptionen. Båda kommittéerna ska lägga fram delrapporter vid IOK:s pågående kongress i Peru.

Relaterat

Mer om Ryska dopningsskandalen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".