Ryssland och OS-flaggan.
Ryssland och OS-flaggan. Foto: TT.

Kravet: Porta Ryssland från OS

Ordf. i RF:s dopningskommission: "Tror inte Ryssland får delta"
2:13 min

Antidopningledare från 17 olika länder går nu samman och kräver att Ryssland utesluts från vinter-OS i Pyeongchang. Sverige är bland de som sätter press på internationella olympiska kommittén, IOK, med bara fem månader kvar.

Internationella Olympiska Kommittén måste börja agera och inte bara prata om kampen mot dopning, det menar ledarna inom de 17 antidopningsbyråer som nu kräver att alla ryska idrottare utestängs från OS i Sydkorea 2018.

– Vi vill att ryssarna ska ha en fullständigt genomskinlig organisation. De har de inte gjort, och då tycker vi inte att de ska vara med. Jag tror, vilket i och för sig är sorgligt, att Ryssland inte kommer få vara med i vinter-OS, säger Åke Andrén Sandberg, ordförande i Riksidrottsförbundets dopningskommission, till Radiosporten.

Sveriges antidopningsbyrå är bland de som samlats i Denver, USA, för ett möte där man bland annat diskuterat ”en av de största skandalerna i sporthistorien” - den organiserade ryska dopningen inför OS i Sotji 2014, det rapporterar bland andra the Guardian.

I uttalandet uttrycks stor tveksamhet inför OS i Pyeongchang, med start om mindre än fem månader.

Vi har seriösa tvivel på att spelen 2018 kommer vara rena/.../med tanke på de otillräckliga dopningstesterna av ryska idrottare de senaste fyra åren.

Stor misstänksamhet riktas fortsatt mot Ryssland men också tydligt missnöje med hur IOK hanterat frågan.

"IOK måste börja utfärda kännbara konsekvenser", skriver antidopningsbyråerna i ett gemensamt uttalande, och ”misslyckandet att inte snabbt kunna utreda individuella ryska idrottares dopning utgör en tydlig fara för rena idrottare över hela världen och vid vinterspelen 2018”.

Matt Richardson, som är chef för Svensk Antidoping, säger till Expressen att Ryssland inte lämnat ut bevismaterialen som begärts.

– Så här är det: Utfallet av att Ryssland inte släpper bevisen är att de individuella fallen börjar läggas ner, som vi har sett. Och därmed kommer de här idrottsutövarna att kunna tävla i Pyeongchang, trots att de förmodligen var involverade i den här dopningskandalen.

Relaterat

Mer om Ryska dopningsskandalen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".