Line Röddik Hansen
Line Röddik Hansen. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Danska spelarens garanti: Vi spelar matchen på tisdag

Danska spelarna är tillbaka vid förhandlingsbordet med Danska fotbollsförbundet för att lösa avtalskonflikten. Men tiden börjar bli knapp.

– Jag är helt säker på att vi kommer bli klara till på tisdag. Då ska vi ha ett avtal i hamn, säger Line Röddik Hansen till Danmarks Radio.

Senast på tisdag måste konflikten vara löst, för då möter Danmark Ungern i VM-kvalet.

Under tiden tränar de danska spelarna för sig själva med hjälp av representanter från spelarföreningen och andra tränare som inte är kopplade till landslaget.

– Vi tänker spela matchen på tisdag, därför gör vi allt för att förbereda oss, säger Line Röddik Hansen.

En av tränarna som hjälper är förre Bröndby-tränaren Mark Strudal.

– De kommer vara hundra procent klara till på tisdag. Jag har den känslan att tjejerna bara väntar och hoppas på att allt ska lösa sig, säger Strudal till Danmarks Radio.

En träningsmatch mot Nederländerna i fredags har redan ställts in. Och om VM-kvalmatchen mot Ungern ställs in eller om Danmark inte kan ställa upp med bästa lag i VM-kvalet kommer Danmark straffas. 

– Då kommer straffet bli hårt, säger Jim Stjerne Hansen, medlem i Uefas etiska råd till Ekstrabladet.

Stjerne Hansen berättar att klubbarna är skyldiga att ställa upp med bästa möjliga lag med hänsyn till Uefas regler om fairplay. Om Danmark inte ställer upp i VM-kvalet (i samma grupp spelar även Sverige) kan de av Uefa stängas ute även från kvalet till EM 2021, skriver Ekstrabladet.

Konflikten mellan spelarna och landslaget har sin grund i att spelarföreningen kräver att spelarna ska ses som anställda av DBU när de är på landslagsuppdrag. Ett krav som DBU inte vill acceptera och som i sin tur ska ha lett till att parterna ännu inte kommit överens om ett nytt kollektivavtal.

Mer om Internationell landslagsfotboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".