Maria Strandlund-Tomsvik, seniorlandslagsansvarig för svensk tennis.
Maria Strandlund-Tomsvik, seniorlandslagsansvarig för svensk tennis. Foto: Radiosporten

Strandlund-Tomsvik: ”Elitdivisionen inom fem år”

3:44 min

I år har både Fed Cup-laget och Davis Cup-laget tagit sig tillbaka till andradivisionen i tennis. Och Maria Strandlund-Tomsvik, seniorlandslagsansvarig inom svensk tennis, har en stark tro på framtiden.

– Inom fem år skulle jag vilja att vi är tillbaka i elitdivisionen, säger hon till Radiosporten.

I somras lyckades de svenska damerna i Fed Cup-laget ta sig tillbaka till andradivisionen i tennis och i går upprepade herrarna i David Cup-laget den bedriften.

– Det är en positiv trend i hela Tennissverige och då är det extra härligt när vi får med våra finaste landslag och att det går bra, säger landslagsansvariga Maria Strandlund-Tomsvik till Radiosporten.

Elias Ymer, Sverigeettan på herrsidan, vann sin match och la grunden till uppflyttningen.

– Att vara tillbaka är perfekt nu blir det tuffa matcher igen mot toppländer som har topp-femtio spelare och topp-tjugo spelare. Bara positivt, säger Ymer.

Trots att det är en bit kvar till den absoluta eliten sätter Strandlund-Tomsvik stort värde på avancemangen.

– Många är beredda att göra jobbet ute i klubbar, i regioner och från förbundshåll. Vi jobbar tillsammans och får man då resultat ger det så mycket energi. Det är ett kvitto på att något vi tror på går bra.

Målet och förhoppningen är att Sverige ska ta sig tillbaka till elitdivisionen.

– De som spelar på högsta nivå har alltid någon spelare topp-tio, en kanske topp-tjugo och sen någon topp-fyrtio. Vi är långt ifrån det men kan vi skapa en dynamik i våra lag blir vi grymt starka igen och då kan jag säga att jag skulle vilja se att vi är i elitdivisionen inom fem år. Det är rimligt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".