Med två tävlingar kvar har Johan Kristoffersson bärgat VM-titeln.
Med två tävlingar kvar har Johan Kristoffersson bärgat VM-titeln. Foto: Jessica Gow/TT

Kristoffersson säkrade VM-titeln

Johan Kristoffersson: "Inte fattat än vad jag gjort"
3:21 min

Johan Kristoffersson är världsmästare i rallycross. Dagens seger i Riga räckte för att säkra titeln eftersom konkurrenten Petter Solberg tvingades bryta i semifinalen.

– Sportsligt är det klart att vinna en VM-titel är större än allt annat, säger Kristoffersson till Radiosporten.

Segern i Riga var aldrig hotad och Johan Kristoffersson, som startade i första startledet, kunde defilera i mål.

– Jag försökte att göra en bra start i finalen vilket jag gjorde och sen var det bara fokus på att sätta all varv så bra jag bara kunde, säger Johan Kristoffersson till Radiosporten.

Trots att två deltävlingar återstår räckte dagens seger för att fjolårets tvåa skulle säkra VM-titeln eftersom Petter Solberg försvann i semifinalen.

– Det går i känslovågor och det tar ett tag innan det sjunker in och förstår vad man har gjort. Det är en position jag aldrig varit i förr men jag kan tänka mig att bli det igen. Sportsligt är det klart att vinna en VM-titel är större än allt annat, säger Kristoffersson.

Den norske konkurrenten och Kristofferssons teamkamrat blev påkörd i den första kurvan och tvingades bryta för att uppsöka sjukhus. Den senaste rapporten berättar att Solberg brutit nyckelbenet.

– Jag tror att Petter kan ta den smällen när han får höra att vi faktiskt blev världsmästare med hans team.

Mattias Ekström, som vann i fjol, slutade tvåa vid dagens tävling i Riga och Sebastien Loeb blev trea i finalen.

– Jag missade en tävling i Höljes i år och har också sett att vi inte haft någon chans mot Johan i år. Ibland har man inte förutsättningarna att vinna, det är bara att gratulera, säger Ekström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".