VIBORG 20160920 Sveriges Pauline Hammarlund och Danmarks Line Jensen till höger under tisdagens EM-kvalmatch i grupp 4 mellan Danmark och Sverige på Viborg Stadion i Viborg, Danmark. Foto: Jonas Ekströmer /TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Danmark riskerar uteslutning vid walk over

Marika Domanski: "Någon måste betala"
1:12 min

I och med att Danmarks VM-kvalmatch mot Sverige ställs in riskerar Danmark att uteslutas ur VM-kvalet. De kan också tvingas betala pengar till Svenska Fotbollförbundet.

– Det kostar att ställa in en match och någon måste betala, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors till Radiosporten.

Uefa bekräftar på torsdagen att VM-kvalmatchen mellan Danmark och Sverige ställs in sedan danska landslagsspelarna gått ut i strejk. Spelarna ville ha ett nytt avtal med förbundet, innan de ställde upp.

Nu riskerar det danska fotbollsförbundet ett hårt straff. Några tänkbara straff:

  • Poängavdrag (eller förlust med 0-3 i matchen)
  • Uteslutning ur VM-kvalet och eventuellt fler kval
  • Ekonomiskt straff

Om Danmark utesluts från VM-kvalet riskerar man även att missa nästa OS eftersom VM 2019 också är ett OS-kval. Danmark kan även stängas av från kommande EM-kvalet. 

– Det mildaste straffet är att vi förlorar 0-3. Det värsta straffet är uteslutning i det här kvalet och möjligtvis också i senare kval. Men då är vi uppe i den yttersta kategorin, säger danska elitchefen Kim Hallberg, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Marika Domanski Lyfors:

– Jag tror att det kommer bli hårda konsekvenser, säger hon till Radiosporten.

Att Danmark lämnar walk over till VM-kvalmatchen mot Sverige kan även få stora ekonomiska konsekvenser. Uefa kan dra in årliga bidraget till danska fotbollsförbundet som är på drygt 12 miljoner kronor. Danska BT skriver att Uefa även kan dra in bidraget för samtliga år fram till och med 2001 och att det då skulle handla om upp emot 60 miljoner kronor. Med uteblivna biljettintäkter kan summan landa på 80 miljoner kronor.

Danska förbundet kan också tvingas betala till pengar till Svenska Fotbollförbundet som kompensation för utebliven match. Kvalmatchen på fredag skulle spelats på Ullevi i Göteborg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".