Luleå Basket fjärde raka guldet.
Luleå Basket tog fjärde raka guldet i år. Foto: Alf Lindbergh.

Luleå Basket favorittippade av konkurrenterna

”Kul att mina coachkollegor har respekt för mitt lag”
3:32 min

Luleås basketdamer tar femte raka SM-guldet. Det tror i alla fall majoriteten av coacherna i damligan.

– Det känns kul att mina coachkollegor har respekt för mitt lag men det kan man inte dra för stora växlar av, säger tränaren David Visscher.

Fem av åtta coacher som fanns på plats vid måndagens upptaktsträff tippade Luleå som SM-vinnare 2018.

– Jag tror på Luleå för jag gillar deras nya guarder från Miami. Jag tror att de kommer att göra det väldigt bra i ligan, säger Marks coach Robin Sandberg till Radiosporten.

Även Eos nye tränare, 24-årige Kevin Taylor Lundgren, slår ett slag för den regerande mästaren.

– Luleå är min favorit till SM-guldet men jag tror att Alvik och Udominate kommer att ge dem tuffa matcher. Och kanske också Södertälje, säger han.

Alvik har värvat friskt under sommaren och siktar på att bryta den tre år långa finalsviten mellan Luleå och Umeålaget Udominate.

– Jag har ett väldigt bra lag, det är ingen tvekan. Jag älskar spelarna individuellt och som lag. Det är första gången i livet som jag kan säga det högt. Målet är att spela final men bra spelare på pappret betyder inte succé utan vi måste jobba hårt, säger Alviks coach Jurgita Kausaite.

Trots att Alvik har rustat rejält ser Luleås David Visscher Umeå som den största konkurrenten.

– Det är svårt att säga men jag håller ändå Umeå precis som förra året, säger han och gläds åt de andra coachernas guldtips.

– Det känns kul att mina coachkollegor har respekt för mitt lag men det kan man inte dra för stora växlar av. Vi måste ändå träna bra, spela bra och utvecklas. Men jag tror att vi har en chans.

På lördag spelas första omgången.

Premiärmatcherna:
Eos - Telge
Udominate - AIK
Mark - Norrköping
Alvik - Visby
Luleå - Uppsala

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".