Korrespondent David Rasmusson och Danmarks fotbollslandslag.
Korrespondent David Rasmusson och Danmarks fotbollslandslag. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio och TT.

”Förhandlingarna kommer att fortsätta efter matchen”

3:03 min

Den danska fotbollskonflikten är löst. Men bara för tillfället. Det säger David Rasmusson som är Sveriges Radios korrespondent i Danmark.

De danska landslagsspelarna har strejkat inför VM-kvalstarten. Men under måndagen löstes konflikten så att Danmark kan ställa upp med sitt A-lag i VM-kvalmatchen mot Ungern i morgon.

Vad är det för överenskommelse de kommit fram till? 

– Man kallar det för ett delavtal, men exakt vad det faktiskt innebär vet vi inte eftersom båda parter enats om att inte uttala sig om vad man kommit fram till. Men oavsett så var det nog för att A-truppen skulle skickas från förhandlingsbordet till bortamatchen mot Ungern. Man vet inte vad delavtalet innehåller, men man vet att förhandlingarna nu tagit en timeout, säger David Rasmusson.

Så det här är inte över?

– Nej, förhandlingarna kommer att fortsätta efter att matchen har spelats. Då kommer faktiskt LO i Danmark och danska motsvarigheten till riksidrottsförbundet att medla i konflikten. Det handlar om ersättningsnivåer och anställningsformen vid landslagssamlingar. 

Hur har reaktionerna varit i Danmark efter beskedet om ett tillfälligt avtal?

– Det har nog mest varit lättnad från båda parter. Det hade varit ett misslyckande från DBU (danska fotbollsförbundet) och från spelarförening om man hade behövt ställa in, framför allt efter succén i EM i somras som inneburit ett lyft för damfotbollen i Danmark.

Lyssna på hela rapporten från Danmark i ljudklippet ovan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".