Björn Eriksson, riksidrottsförbundets ordförande.
Björn Eriksson, riksidrottsförbundets ordförande. Foto: TT.

Ökat anslag till idrotten

Björn Eriksson, RF:s ordförande: ”Det är väntat”
2:30 min

Regeringen presenterade i dag sitt förslag till budget för nästa år. Anslaget till idrotten föreslås öka med 19 miljoner kronor för 2018.

– På det stora hela tycker jag att vi kanske inte ska öppna champagneflaskorna. Men vi kan nog ändå öppna en lättöl, säger RF:s ordförande Björn Eriksson som tycker att regeringens besked var väntat.

– Från regeringens sida hade man sagt att man skulle infria vad man talat om tidigare, en trestegstrappa. Det gör man nu och det är bra. Liksom att det är bra att vi får behålla pengarna för särskilt integration, säger Eriksson.

Stödet till arbetet med integration har blivit en del av det ordinarie anslaget. Stödet för 2018 föreslås öka för insatser främst inom barn- och ungdomsidrotten.

– Det är där man vill se att resurserna sätts in och det har jag inga problem med. Barn och ungdomsidrott är roten och grunden för vårt arbete. Det är en rimlig och fullt acceptabel prioritering, säger Eriksson.

Regeringen avsätter 250 miljoner kronor till lovaktiviteter och 300 miljoner kronor till ökad simkunnighet. Stödet ska fördelas via länsstyrelserna till kommunerna.

– Jag tror att det är positivt med satsningarna man gör med aktiviteter under lov och simundervisning, säger Eriksson som dock saknar särskilda resurser till frågan om mer rörelse i skolan.

– Där finns inga ekonomiska resurser just nu och det är kanske någonting vi hade hoppats skulle dyka upp i budgetpropositionen. 


Det sammanlagda idrottstödet beräknas till:
2018: 1 954 miljoner kronor
2019: 1 954 miljoner kronor
2020: 1 958 miljoner kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".