Susanne Hansen och Tommy Kristoffersson
Susanne Hansen och Tommy Kristoffersson. Foto: Jens Prytz/SR

Konflikt hotar rallycross-VM

"Kritiken är onyanserad, ogenomtänkt och orättvis"
1:32 min

I hjulspåren efter Johan Kristofferssons imponerande VM-guld i rallycross i helgen så bubblar det ett missnöje hos de övriga stallen. För i takt med att Volkswagen har blivit alltmer överlägset den här säsongen så har kritiken växt och nu överväger flera stall att dra sig ur VM-serien om det inte blir några förändringar till nästa säsong.

Kritiken handlar om att den tyska biltillverkaren skapat en snedvriden konkurrens i VM och att Volkswagen skaffat sig en särställning tack vare de enorma resurser man har efter att man la ner sin satsning på rally-VM och istället valde att gå in i rallycrossen.

– Vi vet att de la miljarder på sitt rallyprogram och utvecklat en fantastisk bil. Vi är långt, långt ifrån några miljarder och vi och de andra teamen kanske spenderar mellan 20 och 40 miljoner, säger en kritisk Susann Hansen som är stallchef i Team Peugeot Hansen.

I värsta fall menar hon att Volkswagens dominans kan förstöra sporten.

– Balansen rubbas och det är en svår situation. Ska det fortsätta så och att vi ser det i fyra, fem, sex år framöver så kommer det bli svårt att motivera biltillverkare och sponsorer. Man ska känna att det går att tävla på lika förutsättningar.

Tommy Kristoffersson i team Volkswagen, som är pappa till Johan Kristoffersson, är mycket upprörd över kritiken från de andra stallen och menar att det inte alls är ekonomiska muskler som ligger bakom den succéartade säsongen.

– Jag tycker det är onyanserad kritik. Den är ogenomtänkt och orättvis.

Han hävdar istället att bakgrunden är att hans son och den tidigare världsmästaren Petter Solberg haft ett väl utvecklat samarbete samtidigt som deras konkurrenter misslyckats rent sportsligt.

– Det är två duktiga chaufförer som slagit sina påsar tillsammans och gjort ett väldigt bra jobb. Vi har också varit väldigt noga med att inte ta poäng för varandra. Går man in och analyserar våra konkurrenter så är det många tillfällen där de tagit poäng för varandra och inte satt teamet i första hand.

Huvudpersonen själv, Johan Kristoffersson:

– Vi har naturligtvis bra resurser. Men vi har ett teamarbete som ingen annan har och jag tror att det är det som är nyckeln till att det gått så bra för oss i år, säger Kristoffersson.

De andra teamen vill nu begränsa Volkswagens stora dominans och ska föreslå till det internationella bilsportförbundet FIA att förändringar ska genomföras. Något som diskuteras är bland annat ett budgettak. För som situationen är nu riskerar flera stall att lämna mästerskapet.

– Just nu är jag arbetslös nästa år. Peugeot är inte säkra om de vill fortsätta i rallycross-VM och de undrar idag om det är värt det. Jag hoppas verkligen inte att det går åt det hållet att vi måste spendera mer pengar. Jag hoppas FIA kommer in och gör något åt situationen så att budgeten kommer ner istället, säger svenske föraren Timmy Hansen.

Världsmästaren från förra säsongen Mattias Ekström, vars privatstall har fabriksstöd från Audi, slår fast att han inte kommer fortsätta i rallycross-VM nästa säsong under nuvarande former.

– Jag kommer absolut inte göra det som privatist för den nivån rallycross tagit efter att Volkswagen gick in så vet jag att min plånbok och min spargris är för liten.

Men Johan Kristoffersson tycker att Mattias Ekström och dom andra konkurrenterna gett upp för lätt.

– Klart det är tråkigt att de inte knyter näven i fickan och ger oss en match och ser över sina egna team-strategier som de har för att kunna bjuda upp till match nästa år, säger Kristoffersson och menar att det varit jämnt bakom honom i totalställningen.

– Det är min prestation i år som sticker ut. De närmast bakom, Mattias Ekström, Sebastian Loeb och Petter Solberg ligger inom 15 poäng. Peugeot-teamet har dessutom tappat 25 poäng med problem de haft och slängt 25 poäng i sjön, säger Kristoffersson.

Hör fler reaktioner i ljudklippet nedan

Mer om Motorsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".