Karl Forsman var en av de svenskar som skulle deltagit i Mexiko.
Paralympics-mästaren Karl Forsman var en av de svenskar som skulle deltagit i Mexiko.

Efter jordbävningen i Mexiko – nu skjuts VM i parasimning och styrkelyft upp

Karl Forsman: "Idrotten står inte i första rum"
1:20 min

VM i parasimning och styrkelyft som skulle avgjorts i Mexiko City med början den 30 september är uppskjutet. Anledningen är jordbävningen som drabbat staden och landet.

– En otroligt tragisk händelse. I ett sånt här läge får man hålla tankarna borta från sig själv, säger svenske simmaren Karl Forsman till Radiosporten.

Internationella Paralympiska Kommittén skriver på sin hemsida att beslutet har fattats i samråd med den lokala arrangören och den mexikanska regeringen.

Enligt IPC är tävlingsanläggningen oskadad, däremot har flera av de hotell där de tävlande skulle bo skadats i jordbävningen.

Det är första gången Internationella Paralympiska Kommittén tvingas skjuta upp ett större mästerskap och man kommer nu att undersöka möjligheterna att genomföra mästerskapen i Mexiko City inom den närmaste framtiden eller om man måste söka andra alternativ.

Karl Forsman, som vann guld på Paralympics i fjol, var en av de fem svenska simmarna som skulle varit med.

– En otroligt tragisk händelse. I ett sånt här läge får man hålla tankarna borta från sig själv och tänka på de drabbade. Jag är glad att jag inte var en av dem, det är bara att ladda om nu, säger Karl Forsman till Radiosporten.

Hur känns det?

–Tråkigt när man laddat så länge. Efter Rio är ju det här det näst största och mitt mål var ju att ta VM-guld på 100 meter bröstsim, då hade jag haft alla mästerskapsmedaljer i guld. Men det gäller att inte vara så ego, idrotten står inte i första rum.

Jordbävningen i Mexiko har krävt minst 200 dödsoffer.

Läs mer om jordbävningen här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".