Emma Johansson
Emma Johansson. Foto: Alexander Lundholm/SR

Emma Johansson ångrar sig inte: "Hade blivit kräk-less"

REPORTAGE: Emma Johansson om livet efter elitkarriären
7:20 min

Efter OS-silvret i Rio avslutade Emma Johansson sin långa cykelkarriär. Hon var orolig för att hon skulle sakna tävlandet, men det gör hon inte.

– Jag var rädd att jag skulle sakna det. Det gör jag inte, och det är jag jättetacksam för. Jag står fast vid mitt beslut. Jag blev inte bättre, det var dags att sluta, säger Emma Johansson till Radiosporten.

Med två OS-silver och två VM-medaljer kunde Emma Johansson avsluta en lång och framgångsrik cykelkarriär. Under det första året som cykelpensionär har hon ändå stannat kvar i sitt proffstall Wiggle High 5 och hjälpt till under säsongen. Men det är ingenting hon tänker fortsätta med.

– Nej, det kommer jag inte göra. Det här blev mitt sista år ute i ett professionellt lag. Vad som händer nästa år har jag ingen aning om, jag har ingenting bestämt alls från första januari 2018. Jag vill vara mer på hemmaplan. Att vara borta 200 dagar om året funkar inte längre, det är jag färdig med, säger hon.

Cykel-VM i Bergen i Norge den här veckan följer hon från sidan, som expertkommentator på Sveriges Television. Men hon blir inte sugen på att själv vara med och tävla.

Att tävla är jag helt färdig med. Men jag är jätteglad att jag slutade när jag slutade, för jag älskar fortfarande cykel och att vara ute på tävlingar. Om jag hade pushat det ett år till hade jag nog dessvärre blivit kräk-less och inte haft lust att hänga kvar.

Hon har slutat tävla, men fortsatt att träna. Från 1000 timmar per år till 600 timmar.

– Jag cyklar mycket för att inte cykla längre. Att sluta helt hade inte varit bra för mig. Det är mycket vana, att ha rutin i vardagen. Jag startar gärna dagen med att träna, annars är risken att dagen inte startar alls.

Känner du i kroppen att du är långt från vad du var, fast det inte är så länge sedan?

– Ja, väldigt mycket. Det är sjukt hur fort man går från "fit to fat". Från att tänka på allt du äter, att ditt kropp är ditt tempel och ditt arbetsredskap. Jag kommer aldrig vara i mitt livs form igen och det märks väldigt mycket.

Emma Johansson har lämnat ett stort tomrum efter sig i svensk landsvägscykling. Men det tomrummet ska hon fylla med nya unga tjejer. I år har hon startat upp ett projekt för att få cyklister mellan 15 och 17 år att fortsätta cykla.

– Det viktigaste när man är sådär ung är att man får en bra sammanhållning med de andra tjejerna, att det är kul att komma ut på tävlingar och att man kan ha ett kul snack i duschen. Sen handlar det om att lära sig de "basic" sakerna som man förväntas kunna när man kommer ut. Det är så lätt att många av de här går förlorade på grund av att det inte finns miljö, tro och att någon kan hjälpa dem, säger Emma Johansson.

"Silver-Emma" vann aldrig något guld i ett stort mästerskap. Men hon ser potentialen i de unga svenska tjejerna.

–  Vem som helst av dem kan vara en framtida världsmästarinna, säger Emma Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".