Sverige kan få möta Nederländerna i Nations League.
Sverige kan få möta Nederländerna i Nations League. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nations League välkomnas av svenska fotbollsförbundets Håkan Sjöstrand: ”Ger spänning”

Nu är det klubbat.
Från och med nästa höst ersätts herrlandslagens träningslandskamper i fotboll av turneringen Nations League.
– Det är ett format med spänning, säger fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till TT.

Den 6 september 2018 sätts den nya nationsturneringen igång, har Europeiska fotbollsförbundet Uefa nu beslutat. De 55 länderna som deltar kommer att delas in i fyra divisioner baserat på lagens rankning. Varje division består av grupper om tre eller fyra lag som ska mötas hemma och borta mellan september och november.

Svenska fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har ingått i en arbetsgrupp inom Uefa som mejslat fram förutsättningarna för turneringen.

– Vår utgångspunkt var att hitta ett tävlingsformat som ersätter träningsmatcherna, säger han.

– Och vi har kommit fram till det här upplägget. Det är ett format med spänning och tävlingsnerv. Den yttersta moroten är att man kommer att spela om EM-platser.

Alla 16 gruppvinnarna har chans till spel i EM 2020 via playoff. Gruppvinnarna i A-divisionen spelar dessutom slutspel, med semifinal, brons- och finalmatch.

Om turneringen skulle starta just nu skulle Sverige, rankat som 16:e lag av Uefa, spela i B-divisionen och skulle kunna få möta länder som Ryssland, Nordirland, Slovakien, Nederländerna, Ukraina, Bosnien och Hercegovina, Österrike, Turkiet, Irland, Danmark och Ungern.

– Från svenska förbundet ser vi bara positivt på det här, vi har resonerat med andra nationer om det. Skulle vi hamna i A-divisionen skulle det vara oerhört spännande matcher, där vi kan få möta Spanien eller Italien. Men även i B-division är det bra matcher, och då har vi även möjlighet att kunna kliva uppåt, säger Sjöstrand.

I och med att Nations League ska spelas nästa höst inleds inte EM-kvalet förrän i mars 2019. Nations League spelas varannan höst med slutspel året därpå.

Lottningen sker den 24 januari.

Förslaget till Nations League kom redan 2014. Skälet till att turneringen skapas är att få bort träningslandskamper eftersom vissa landslag är mycket eftertraktade, medan andra har svårt att hitta motståndare. Uefa vill också att alla nationer ska få spela matcher på sin egen nivå.

Fakta: Nations League

  • Lagen delas in i fyra divisioner med de tolv bästa nationerna i A. A och B har tolv lag som delas in i fyra trelagsgrupper. C och D har 15 lag som delas in i en trelagsgrupp och tre fyralagsgrupper. Hemma- och bortamöten spelas mellan lagen i respektive grupp mellan september och november vartannat år. 
  • De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel med två semifinaler och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av gruppsegrarnas hemländer. 
  • Gruppvinnarna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner. 
  • De 16 gruppvinnarna får chansen att ta en av fyra platser i EM 2020 genom playoffspel. 
  • Nations League-gruppspelet genomförs vartannat år på hösten. Det innebär att mästerskapskval, som brukar inledas i september efter ett mästerskapsslutspel, inleds först i mars året därpå. Det kommande EM-kvalet startar därmed inte förrän i mars 2019 och spelas klart under hösten.

Mer om Internationell landslagsfotboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".