Martin Forucade
Frankrikes storstjärna Martin Forucade kanske inte släpps iväg till OS. Foto: Robert F. Bukaty/AP/TT

Frankrike kan dra sig ur OS

Frankrikes OS-trupp kommer inte att resa till Sydkorea i februari om säkerheten inte kan garanteras. Det säger landets idrottsminister.

Med knappt fem månader kvar till vinter-OS i Pyeongchang har spänningen mellan Nordkorea och resten av världen trappats upp.

Så sent som förra veckan avfyrade Nordkorea en ny robot, bara dagar efter att FN:s säkerhetsråd beslutat om hårdare sanktioner mot Nordkorea efter landets sjätte kärnvapentest.

Nu säger Frankrikes idrottsminister Laura Flessel till RTL radio att de franska idrottarna kan stanna hemma från spelen – om krisen förvärras och ifall säkerheten inte kan garanteras. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Frankrike är därmed det första landet att öppet tveka om sitt deltagande i OS i Sydkorea. Men Flessel lägger också till att ”vi är inte där än, vi utvärderar och analyserar läget löpande”.

Läs mer: SOK om spända läget på koreahalvön

OS i Pyeongchang, Sydkorea avgörs 9-25 februari. Pyeongchang ligger bara 80 kilometer från gränsen till Nordkorea.

Relaterat

Mer om Inför OS 2018

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".