Amanda Zahui mot Spanien i EM-kvalet 2015.
Amanda Zahui. Foto: Janerik Henriksson/TT

Amanda Zahui startar om i nygammal roll

Amanda Zahui: "Vill visa upp mig"
2:21 min

Efter en tung sommar i WNBA så tar svenska basketstjärnan Amanda Zahui ny sats i helgen när det är ligapremiär för hennes nya klubb Prag. Det blir troligtvis i en nygammal roll på planen.

– I Ryssland spelade jag mycket som forward och 4:a och sköt mycket runt trepoängslinjen. Här verkar det som hon (coachen, red anm) vill att jag spelar 5:a väldigt mycket, att jag spelar närmare korgen då, säger Zahui.

Förra vintern spelade Amanda Zahui i ryska Nadezhda och blev utsedd till ligans bästa spelare på sin position. Laget slogs ut i Euro League av just Prag som hon nu gått till. Och där trivs hon i sin nygamla centerroll.

– Jag har varit 5:a i hela mitt liv tills jag kom till WNBA, tills de satte mig på fyrpositionen. Så jag har gått bort från att vara 5:a. Men i landslaget är jag 5:a och det är alltid en fördel att träna på saker som man glömt bort eller som man inte är lika bekväm i längre. Så det utvecklar bara mitt spel överhuvudtaget så att jag blir en bättre basketspelare all around, säger Zahui.

Hon har en tydlig målsättning med säsongen.

– Jag vill vinna Euro League, vinna tjeckiska ligan och jag vill göra mig själv så redo som möjligt för att spela i WNBA och verkligen visa upp mig där.

Amanda Zahui har under tre somrar försökt etablera sig i WNBA, senast två åren i New York Liberty. Men hon har fått ont om speltid.

– Min roll ändrades. Jag gick från att spela tio minuter till att spela fem minuter per match. Så det var inga superminuter jag fick. Jag gick in med inställningen och självförtroendet att i år ska det här vara mitt år. Men den bilden förstördes då, säger Zahui.

Nästa sommar siktar hon på ytterligare ett försök i New York Liberty.

– Jag är inte en person eller spelare som ger upp väldigt enkelt. Just nu ser det ut som att jag åker tillbaka i sommar, säger Zahui.

Mer om Basket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".