Chantal Blaak
Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Blaak cykelvärldsmästare – trots krasch

Chantal Blaak vann damernas linjelopp vid cykel-VM i ett soligt Bergen i Norge. Det trots att nederländskan kraschade under loppet. 

– Jag tror inte att det är sant. Allt hände i det här loppet. När jag kraschade hade jag väldigt ont och trodde att loppet var över, säger hon i SVT.

Blaak hade sällskap av sex andra cyklister, varav två andra nederländskor, i en utbrytning. 27-åringen var främst tänkt som hjälpryttare till sina lagkamrater men med 7,5 kilometer kvar av de totalt 152,8 kilometerna attackerade hon och konkurrenterna orkade inte följa efter.

– Jag vet inte vad som hände. De följde inte efter. En dröm. Jag fattar inte att det är sant, säger Blaak, som också blev nationell mästare i år.

Om platserna bakom blev det spurtstrid. Emilia Fahlin var med i klungan som fajtades om medaljerna men fick nöja sig med nionde plats och bästa svenska. Katrin Garfoot, Australien, tog silver och Amalie Dideriksen, Danmark, brons. För svensk del satte Sara Penton tidigt färg på loppet med en utbrytning men blev senare inhämtad.

Mer om Cykel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".