Spelare protesterar i NFL.
Spelare protesterar i NFL. Foto: TT.

NFL-protester mot Trump

En våg av protester svepte genom NFL på söndagen, efter ny kritik från USA:s president Donald Trump.

I protest mot hur svarta behandlas i USA har spelarna gått ned på knä under nationalsången, vilket Trump rasar mot.

Mer än 150 spelare sågs stå på knä eller sitta innan de fjorton matcherna som spelades i proffsligan i amerikansk fotboll på söndagen. Det är den största protesten som genomförts i NFL, sedan 49ers dåvarande quarterback Colin Kaepernick först utförde den symboliska handlingen för drygt ett år sedan.

En av dem som protesterade var Buffalo Bills stjärna Lesean McCoy. Han stretchade medan nationalsången spelade.

Jag kan inte stå där och stödja någonting, när ledaren för vårt land beter sig som en idiot.

På lördagen uppmanade Trump ägarna i NFL att sparka spelare som protesterar under nationalsången. På söndagen fortsatte Donald Trump på Twitter, nu med fokus på publiken:

”Om NFL-fans låter bli att gå på matcher så länge spelare fortsätter att agera respektlöst mot vår flagga och vårt land, så kommer ni att få se att saker förändras snabbt. Sparka eller stäng av!” 

Trump förnekar att det finns någon rasistisk dimension i hans kritik mot idrottsmännens protest, varav de flesta är svarta.

– Det här har ingenting att göra med ras eller något annat. Det här handlar om respekt för vårt land och respekt för vår flagga, säger Trump.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".