Marcel Hirscher och Lara Gut.
Marcel Hirscher och Lara Gut. Foto: Foto: TT

Skadekoll: En månad kvar till den alpina premiären

Med en månad kvar till den alpina premiären i Sölden går Radiosporten igenom läget bland de skadade alpina stjärnorna.

Anna Fenninger, Österrike: 
Den totala världscupvinnaren från 2014 och 2015 drog korsbandet under hösten 2015 men gjorde comeback förra året. En kroniskt inflammerad patellasena gjorde dock att hon fick avbryta säsongen och genomgå ännu en operation. Var tillbaka på snö i september men har inte annonserat när hon kan börja tävla.

Lara Gut, Schweiz:
Vann den totala världscupen 2016 men drog av korsbandet under hemma-VM i vintras och missade vårsäsongen. Tillbaka på skidor igen i början av september men kommer inte tävla i premiären i Sölden. Satsar på att göra comeback när världscupen kommer till Nordamerika i slutet av november.

Vanligtvis åker jag skidor i juli, nu började jag i september. Jag vill komma tillbaka starkare och inte bara snabbt.

Eva-Maria Brem, Österrike:
Vann storslalomcupen 2016 men bröt både sken- och vadben förra säsongen. Är tillbaka på snö och jobbar för att ta sig tillbaka till tävlingsbacken men har inte annonserat när comebacken sker.

Veronika Velez Zuzulova, Slovakien:
Förra säsongens tvåa i slalomcupen gjorde illa höger knä i mitten av september och riskerar att missa OS i Sydkorea. Hon har gjort ett ingrepp i knät och skriver på sin facebooksida att hon hoppas vara tillbaka om två månader men uppger samtidigt att en vanlig operation av knät hade krävt en rehabtid på 6-8 månader. 33-åringen skadade sig även inför OS i Sotji 2014.

Marcel Hirscher, Österrike:
Har vunnit den totala världscupen sex år i rad, men inför årets OS-säsong åkte Hirscher på ett bakslag. Under ett träningsåk i mitten av augusti bröt 28-åringen benet och rapporterades då få gå gipsad i sex veckor. Hirscher har skrivit på sin blogg att han hoppas kunna börja tävla i Beever Creek i december.

Tävlingsprogram: Alpina världscupen 2017/18

Ted Ligety, USA:
Storslalomspecialisten har haft problem med skador under två års tid. Han drog korsbandet 2016 och i januari 2017 tvingades han till en ryggoperation som gjorde att han missade VM i St Moritz. Den regerande olympisk mästare i storslalom var dock tillbaka på skidor redan i våras och satsar mot OS i Sydkorea.

Aksel Lund Svindal, Norge:
Han drog av korsbandet i januari 2016 och fick avbryta förra säsongen för att återigen operera knät. Nu satsar Svindal på att göra comeback i Lake Louise i slutet av november, skriver NRK. Norrmannen har 32 världscupsegrar på meritlistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".