Smederna har tagit första SM-guldet på 40 år.
Smederna har tagit första SM-guldet på 40 år. Foto: Mikael Fritzon/TT

Superskrällen: SM-guldet till Smederna

REFERAT: Här säkrar Smederna SM-guldet
0:45 min

Superskrällen är ett faktum – Smederna är svenska mästare i speedway efter totalt 95–85 mot Vetlanda. Därmed är 40 års väntan över för laget från Eskilstuna.

– Det här är helt stört. Trodde aldrig att jag skulle få vara med om det här, säger Smedernas Linus Eklöf till Radiosporten.

Vetlanda hade åtta poäng tillgodo efter segern i gårdagens första finalmatch men större än så blev aldrig den totala ledningen för hemmalaget. I stället jobbade sig Smederna ikapp och gick upp i ledning för första gången i finalserien efter det åttonde heatet.

Den stora stjärnan Matej Zagar vann heatet och Michael Jepsen Jensens tredjeplats gav 4–2 i heatet och ledning med två poäng i den totala ställningen.

– Vi trodde på det och visste att får vi en bra start så sätter det grillor i huvudet på dem och mycket riktigt blev det så, säger Smedernas lagledare Jerker Eriksson till Radiosporten.

När flera av de stora stjärnorna i Vetlanda svek passade Smederna på att dryga ut sin ledning – 4–2 i det nionde heatet följdes upp med två oavgjorda heat och ledningen var därmed fyra poäng.

Ett riktigt guldryck kom i heat nummer 12. Pontus Aspgren och Andzejs Lebedevs grejade en femetta, drygade ut ledningen till åtta poäng och det blev matchavgörande i finalen.

Guldet säkrades definitivt efter 4–2 i det 14:e heatet – Smederna vann den andra finalmatchen med 54–36, totalt med 95–85, och tog därmed första SM-guldet på 40 år.

– Det här är helt stört. Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva det här, säger Linus Eklöf.

Jerker Eriksson sa redan på upptaktsträffen att Smederna gick för SM-guldet.

– Det var nog bara jag som stod där och sa inför pressen att Smederna vinner. Man måste tro på sig själv annars är det ingen idé, då kan man lika gärna sitta i soffan. 

Vetlandas lagledare Michael Wirebrandt medger att det bästa laget vann.

– Vi gör inga jättestora misstag utan vi får stryk av det bästa laget för dagen, säger han.

– Jag är besviken över att vi inte kan stå upp på ett bättre sätt men samtidigt så är det bara att lyfta på hatten. Smederna bara växte och växte och vi kunde inte står emot. 

Vetlanda-Smederna 36–54

Vetlanda: Szymon Wozniak 15, Tomas Jonasson 6, Jaroslaw Hampel 5, Jonas Davidsson 5, Bartosz Zmarzlik 4, Tobiasz Musielak.
Smederna: Leon Madsen 11, Matej Zagar 10, Andzejs Lebedevs 9, Pontus Aspgren 7, Michael Jepsen Jensen 7, Mikkel Michelsen 6, Linus Eklöf 4.
Publik: 4 085.

Smederna svenska mästare med sammanlagt 95-85.


Tidigare SM-vinnare sedan 2010:
2016 Rospiggarna
2015 VMS Elit
2014 VMS Elit
2013 Piraterna
2012 VMS Elit
2011 Piraterna
2010 Elit Vetlanda (VMS Elit)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".