Martin Regborn ligger tvåa inför världscupavslutningen.
Martin Regborn ligger tvåa inför världscupavslutningen. Foto: Stina Loman

Chans på totalseger – för första gången på 21 år

Martin Regborn: "Trodde inte det här förra året"
2:33 min

För första gången på 21 år har en svensk herrorienterare chansen att vinna den totala världscupen. Inför avslutningen i Schweiz ligger Martin Regborn tvåa – 33 poäng bakom ledaren Matthias Kyburz.

– Jag trivs när det är stora tävlingar och press, då trivs jag som bäst, säger Martin Regborn till Radiosporten.

Schweiz står värd för världscupavslutningen som inleds i dag med medeldistans och följs upp med lördagens avgörande medeldistans. Martin Regborn ligger tvåa och är därmed första svenska herre sen 1996 att ha chansen att plocka hem totalsegern.

– Jag har riktigt bra utgångsläge och det är totalt fyra killar som gör upp om totalsegern. Ser man till meriterna är väl inte jag favorit men det är kul att vara underdog, säger Martin Regborn till Radiosporten.

25-åringen har tagit stora kliv sen i fjol då han var åtta i världscupen.

– Jag satsade på att vara bättre i år än i fjol när jag blev åtta. Men jag har tagit stora kliv och det trodde jag nog inte förra året, säger han.

Den svenska orienteraren är 33 poäng bakom fjolårets segrare Matthias Kyburz från Schweiz. På delad tredjeplats ligger Daniel Hubmann, även han från Schweiz, och norrmannen Olav Lundanes som är 17 poäng bakom svensken.

– Det kommer att bli väldigt kuperat så därför har det blivit många pass i slalombacken upp och ner. Så det är tufft och det passar schweizarna ganska bra, oturligt nog är det två schweizare med och slåss så de kommer bli väldigt svåra att slå på hemmaterrängen.

Regborn har valt bort många mindre tävlingar i å för att fullt ut fokusera på säsongens stora mål.

– VM och världscupen satsade jag på och sen att få till så många träningspass som möjligt. Jag trivs när det är stora tävlingar och press, då trivs jag som bäst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".