Peter Reinebo.
Peter Reinebo. Foto: TT.

Reinebo: ”Jag är absolut inte orolig”

0:52 min

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo har träffat två olika instanser i Sydkorea för att samtala om säkerhetsläget inför OS i februari.

– När det gäller den faktiska situation så är deras bedömning att den är ganska stabil, säger Reinebo till Radiosporten.

Reinebo har träffat representanter för den svenska ambassaden i Sydkorea och gruppchefen för den svenska delen av övervakningskommissionen för vapenstilleståndsavtalet som funnits i många år. Av dem har han fått en bakgrund och genomgång av säkerhetsläget just nu och spänningarna mellan Nordkorea och andra länder.

– De sa att det inte är något förhöjt säkerhetsläge. Det är en situation där det är en verbal kapprustning. Det är ett högt tonläge och det är högre än vad det har varit på många år. De berättade att det höga tonläget är både från Nord- och Sydkorea. Det vi i västvärlden mest hör är det höga tonläget från Nordkorea, sen är naturligtvis USA i synnerhet med i den här verbala kapprustningen just nu.

– Men det finns inga tecken överhuvudtaget på krigsförberedelser utan situation vid gränsen är precis som förut. 

Hur mycket kontakt kommer ni nu att ha med dem för att hålla koll på säkerhetsläget inför OS?

– Vi har bestämt att vi ska ha regelbundna kontakter oavsett vad som händer, just för att upprätthålla linan. Det andra är att så fort det finns en fråga eller en specifik händelse från nåt håll så hörs vi av specifikt för det.

– Jag har inte varit orolig tidigare och dagens samtal med bägge instanser stärker mig i den övertygelse som jag redan hade. Jag är absolut inte orolig.

Relaterat

Mer om Inför OS 2018

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".