Sofia Jakobsson är redo för comeback.
Sofia Jakobsson är redo för comeback. Foto: Adam Ihse/TT

Efter åtta månader: Sofia Jakobsson redo för comeback: ”Jag är så lycklig”

Jakobsson: "Sett fram emot det så länge"
1:45 min

För åtta månader slet Sofia Jakobsson sönder korsbandet.
Det beskrev hon som den värsta dagen i sitt liv.
Men nu är hon redo för comeback:
– Jag är så lycklig, säger hon.

I slutet av januari var olyckan framme. På en träning med Montpellier slet landslagsanfallaren sönder korsbandet i ena knäet, och drömmen om spel i EM i Nederländerna gick i kras.

– Direkt efteråt var det som en mardröm. Värre än en mardröm, säger hon i dag.

Men nu är livet inte en mardröm. Snarare tvärtom. Nyligen gjorde hon ett sista styrketest, och vid lunchtid i dag så gjorde hon en sista röntgen för att se så att allt såg bra ut – och det gjorde det. Därmed är hon redo för comeback.

– Vi har mycket matcher de här två veckorna med Champions League och ligan. Jag tror att vi spelar sex matcher på två veckor. Så jag tror att det finns en stor chans att det blir comeback inom två veckor, säger hon, och fortsätter:

– Så någon av de här matcherna kommer jag nog att hoppa in, i alla fall.

Jakobssons lycka går inte att ta miste på:

– Ja, jag är så glad att jag kan träna på nu och förmodligen vara med i truppen inom en snar framtid och förmodligen göra mitt första inhopp. Jag vet inte hur det kommer att kännas, men jag har väntat i åtta månader på att äntligen få spela matchen igen, så jag är så glad att det har gått så bra och att jag nu är tillbaka, säger hon.

Jakobsson kommer dock inte att spela i Montpelliers toppmöte med Lyon i morgon.

– De sprutade in en sorts vätska i knäet i dag för att kunna se alla ledband och menisken i allt, och efter det får man inte träna på två dagar, berättar hon.

Därmed kan hon som tidigast vara aktuell för spel i Champions League mot ryska Zvezda på onsdag.

Landslagsspel då? Sverige möter ju Danmark den 24 oktober...

– Det är klart att man alltid vill vara med, så är det ju. Så fort jag blir kallad kommer jag att tacka ja, säger hon, men räknar inte med någon kallelse till ovan nämnda match:

– Jag spelar ju inte i helgen, och truppen tas ju ut på måndag. Så det kan nog bli tajt. Men är jag inte med där så siktar jag på november, och hoppas få vara med i vänskapsmatchen mot Frankrike som spelas då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".