Sveriges Tobias Borg.
Sveriges Tobias Borg. Foto: Janerik Henriksson/TT

VM-kvalmatchen flyttas – på grund av konflikt

Lena Wallin-Kantzy: "Bedrövligt"
1:10 min

Sveriges VM-kvalmatch mot Ukraina skjuts fram en dag och nytt speldatum blir fredag 24 november. Anledningen är att privatägda Euroleague inte vill följa det internationella basketförbundets tidplan för landslagsverksamhet.

– Det är bedrövligt, det kan jag säga. Det är egentligen kommersiella intressen som styr deras agerande plus att de är lite rädda för konkurrensen som nu uppstår. Landslag är alltid attraktivt och nu går man in och spelar i säsong och i säsongen är det alltid större attraktivitet med publik och så där, säger Lena Wallin-Kantzy, generalsekreterare på det svenska basketförbundet, till Radiosporten.

Vid en kongress 2014 presenterade Internationella basketförbundet, Fiba, sitt nya tävlingssystem där VM- och EM-kvalmatcher ska spelas i landslagsfönster under pågående tävlingssäsong. Detta bland annat för att ge spelarna mer tid för återhämtning under sommarperioderna.

Men när Euroleague i somras presenterade sitt spelschema för säsongen 2017/18 hade man inte tagit hänsyn till landslagsfönsterna.

– Och för att komplicera det lite så står det till exempel i Spanien står i deras författning att en spelare som blir uttagen i ett landslag är tvungen att ställa upp för sitt landslags. Det finns ju ett antal spanska lag i Euroleague så du ställer ju spelarna i en taskig sits, säger Wallin-Kantzy.

Dessutom leder speländringen till organisatoriska utmaningar för Svenska basketförbundet.

– För vår del handlar det om att det är bokat i arenan på torsdagen och att det kan vara annat på fredagen. Det finns inte så många arenor i Sverige där vi kan vara och med kort varsel.

Är du orolig?

– Lite kan man bli men de har lovat att de jobbar med frågan.

Mer om Basket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".