Nigeria.
Nigeria kan bli VM-klart. Foto: Eugenio Savio

Henrikssons kvalguide: De kan bli VM-klara under lördagen

Radiosportens expert Richard Henriksson ger er koll inför lördagens kvalmatcher.

EUROPA

Grupp A: Tabell
Sverige-Luxemburg
Bulgarien-Frankrike
Vitryssland-Nederländerna

Läs mer om förutsättningarna här

Grupp B: Tabell
Färöarna-Lettland
Schweiz-Ungern
Andorra-Portugal

Schweiz och Portugal lär båda vinna, i så fall avgörs gruppen när de två möts i sista omgången på tisdag. Schweiz är tillsammans med Tyskland enda land utan poängförlust i europeiska kvalet.

Grupp H: Tabell
Bosnien-Belgien
Cypern-Grekland
Gibraltar-Estland

Belgien redan klara för VM. Bosnien just nu en poäng före Grekland i kampen om andra plats. Tvåan i den här gruppen har just nu sämre poäng än Sverige i racet om att inte bli sämsta tvåa i Europa (åtta av nio får ju lira play off).

CAF – Afrika:

Näst sista omgången spelas i de olika grupperna på lördagen, tidig kväll. Ettan i varje grupp (fem totalt) går till VM.

Grupp A:
Guinea-Tunisien
Libyen-Kongo

Tunisien kan bli klara för VM, just nu tre poäng före Kongo. Om de kvalificerar sig så blir det femte VM-turneringen för ”Karthagos Örnar” som laget kallas.

Grupp B:
Nigeria-Zambia
Kamerun-Algeriet

Nigeria är tre poäng före Zambia, säkrar alltså VM-plats om de vinner på hemmaplan i Uyo. Blir sjätte VM-turneringen för Nigeria om de kvalar in. Notera, redan klart att både Kamerun (det afrikanska lag som varit i flest VM med sju turneringar, dessutom regerande Afrikanska mästare) samt Algeriet missar VM, båda var med senast i Brasilien.

Grupp C
Mali-Elfenbenskusten
Marocko-Gabon

Jämn grupp, kan inte avgöras på lördagen. Elfenbenskusten som just nu leder tar ett stort steg mot VM om de vinner samtidigt som rivalerna Gabon och Marocko kryssar.

Grupp D:
Sydafrika-Burkina Faso
Kap Verde-Senegal

Här är det snårigt! Ni kanske minns att FIFA bestämt att en tidigare match, Sydafrika-Senegal (resultat 2-1) ska spelas om eftersom domaren funnits skyldig till mutbrott? Därför har de två lagen en match mindre spelad, men Burkina Faso som toppar tabellen har överklagat det beslutet till CAS.

Tabelläget just nu iaf att Burkina Faso och Kap Verde båda har sex poäng, Senegal fem och Sydafrika en (1), men då har de två sistnämnda alltså en match mindre spelad. Kap Verde har klar chans att slå Senegal och haka på i toppen. Ett land med endast ca 500 000 invånare.

Grupp E:
Egypten-Kongo Brazzaville
Uganda-Ghana

Egypten i topp med nio poäng, Uganda är två poäng bakom och Ghana har endast fem poäng. Egypten bör slå Kongo Brazzaville hemma (spelar i Alexandria pga risk för politiska protester och våld i Kairo) och kan bli klara för VM då om Ghana tar poäng mot Uganda. Det vore väldigt stort om Egypten tog sig till VM, då blott deras andra i historien (1934, 1990 tidigare) samtidigt som de är det land som vunnit de Afrikanska Mästerskapen flest gånger. Fotbollen var nere i källaren efter de politiska oroligheterna för några år sedan, men landslaget har rest sig igen. De kom tvåa i afrikanska mästerskapen i vintras och stor stjärna är förstås Liverpools Mohamed Sala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".