Emelie Haavi blev väldigt glad när hon fick nyheten.
Emelie Haavi blev väldigt glad när hon fick nyheten. Foto: Andrew Vaughan

Norska herrlandslaget skänker pengar till damerna – som nu får lika betalt

”Det var ju en sjukt bra nyhet”
0:53 min

I Danmark strejkade damlandslaget för att få bättre betalt.
I Norge behövdes inte det.
Där har herrlandslagets spelare nu bestämt sig för att avsäga sig en del pengar – för att damerna ska få lika mycket betalt.
– Det var inte svårt att säga ja, säger herrlandslagets Stefan Johansen.

Efter en uppmärksammad strejk fick det danska damlandslaget förra månaden till slut igenom ett avtal med bättre förutsättningar än de tidigare har haft.

Nu har även det norska damlandslaget fått ett nytt avtal, med stora förbättringar. 

I kväll meddelade nämligen det norska fotbollsförbundet att det har skrivit ett nytt avtal med sina båda a-landslag – där damerna är de stora vinnarna. 

I det nuvarande avtalet, som går ut vid årsskiftet, har spelarna i herrlandslaget fått totalt 6,55 miljoner norska kronor (knappt 6,7 miljoner svenska kronor), medan damerna fått cirka 3,1 miljoner norska kronor.

Nu har herrlandslagsspelarna bestämt sig för att ge 550 000 av sin pott varje år till damerna. Det betyder att herrarna från 2018 kommer att få 6 miljoner norska kronor – och damerna lika mycket.

– Jämfört med damerna så är vi herrar väldigt priviligierade, och det var inte svårt för oss att ge lite av vår ersättning när frågan kom från spelarfacket och det norska fotbollsförbundet, säger herrarnas lagkapten Stefan Johansen på det norska förbundets hemsida.

Damlandslagets Ingrid Moe Wold är tacksam för herrarnas agerande.

– Detta är väldigt goda nyheter som kommer att göra stor skillnad, säger hon.

En annan nyhet i det nya avtalet är att damlandslaget framöver kommer att få 25 procent av de pengar som förbundet får från Fifa och Uefa när de tar sig till EM eller VM, vilket är samma summa som herrarna har fått. Tidigare har de tvingats förhandla fram ett nytt avtal till varje mästerskap.

Relaterat

Mer om Internationell landslagsfotboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".