Janne Andersson tror att Nederländerna sätter högt tryck.
Janne Andersson tror att Nederländerna sätter högt tryck. Foto: TT

”Får acceptera att de äger mer boll”

4:01 min

På nio kvalmatcher har Sverige bara släppt in sju mål. Och just sju mål är vad Nederländerna behöver göra för att snuva Sverige på playoff-platsen till VM.

– Vi får förvänta oss att de sätter högt tryck på oss och får acceptera att de äger lite mer boll, säger förbundskapten Janne Andersson till Radiosporten.

Segern med 8–0 senast mot Luxemburg innebär att Sverige har råd att förlora den sista kvalmatchen mot Nederländerna med 6–0 och ändå nå playoff till VM. Det är med andra ord ett nederländskt lag som är piskat att spela offensiv fotboll.

– Vi får förvänta oss att de sätter högt tryck på oss och får acceptera att de äger lite mer boll och då är matchkaraktären liknande de som har varit i båda Frankrikematcherna. Därför kommer vårt tänk att vara liknande den matchen och det känner vi oss trygga i och det är viktigt att vi hittar rätt i den planen, säger förbundskapten Janne Andersson till Radiosporten.

Sverige ligger tvåa i kvalgruppen, tre poäng före kvällens motståndare från Nederländerna. Men trots tabelläget vill inte Janne Andersson spekulera i ett eventuellt mentalt övertag.

– Det är alltid svårt att veta, hur de mår och hur de ser på läget så det lägger jag ingen energi på. Däremot känner vi oss mentalt starka på nio kvalmatcher har vi släppt in sju mål så vi är trygga i vårt försvarsspel. Sen tror jag att det här blir min 15:e landskamp med januariturnén och vi har inte gått mållösa av planen och det ska vi också ha med oss, säger han.

Andersson inledde jobbet som svensk förbundskapten i september i fjol mot just Nederländerna när kvalet började och han minns en hel del från sitt första uppdrag som slutade 1–1.

– Jag minns att det var bökigt. Sex spelare tackade nej och sen var Sebastian Larsson, Martin Olsson och Albin Ekdal skadade så vi mönstrade nästan ett helt nytt lag.

– När jag tittar på det i efterhand så var det tufft men då var man så inne i det. Vi fick till ett hyfsat försvarsspel men vårt egna spel var obefintligt så vi kom undan genom att vi var organiserade och killarna kämpade och slet. Och lite tur. Men det var starkt med tanke på förutsättningarna vi hade.

Mer om Herrlandslaget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".