En förbundskapten som gjort succé, ett drömmål som aldrig lär glömmas och en pånyttfödd Ola Toivonen har varit en del av VM-kvalsuccén.
En förbundskapten som gjort succé, ett drömmål som aldrig lär glömmas och en pånyttfödd Ola Toivonen har varit en del av VM-kvalsuccén. Foto: TT Nyhetsbyrån

Special: Vägen till playoff – så har den sett ut

REFERAT: Lyssna på Sveriges galna 2-1-mål mot Frankrike
0:54 min

Sverige är klart för playoff till VM i Ryssland nästa år. Så här har vägen varit.

Klicka på länkarna för att återuppleva höjdpunkterna.

2016:

6 sep: Sverige-Nederländerna 1–1
Med ett nödrop klarade Sverige oavgjort i kvalpremiären. Nederländerna dominerade bollinnehavet och tvingade Robin Olsen till både tre och fyra svettiga räddningar. I slutet av matchen fick de orangeklädda dessutom ett nickmål bortdömt och trötta svenskar lyckades stå emot det nederländska trycket.

7 okt: Luxemburg-Sverige 0–1
Det satt hårt åt men till slut bärgade Sverige den förväntade segern mot Luxemburg. Avgörandet kom på hörna i den 58:e matchminuten – Marcus Berg på den bortre ytan satte bollen tillbaka centralt där Mikael Lustig med en kliniskt avslut tryckte in segermålet med vristen.

10 okt: Sverige-Bulgarien 3–0
Bulgarien höll 0–0 i 39 minuter men sen smällde det rejält. Ola Toivonen gjorde det förlösande 1–0-målet när han tryckte upp bollen i nättaket och därefter var det inget snack. Bortsett från en bulgarisk omställning hade Sverige full koll på läget. Segersiffrorna 3–0 var dessutom i underkant.

11 nov: Frankrike-Sverige 2–1
När Emil Forsberg gjorde 1–0 på frispark tändes ett hopp om tre poäng i kvalets kanske svåraste bortamatch. Men det hoppet släckte Paul Pogba och Dimitri Payet med varsitt mål i den andra halvleken. Ett tappert kämpande Sverige kunde inte resa sig och fick lämna Frankrike utan poäng.

2017:

25 mars: Sverige-Vitryssland 4–0
Emil Forsberg hade stor show när han med dubbla fullträffar såg till att Sverige hade 2–0 i början av den andra halvleken. En solid svensk insats gav en komfortabel seger med 4–0. En bra dag på jobbet för det svenska laget.

9 juni: Sverige-Frankrike 2–1
1–1 och delad poäng trodde nog de flesta som såg matchen. Men inbytte Ola Toivonen och Sebastian Larsson ville annat. Med bara sekunder kvar av matchen avgjorde Toivonen – nästan från mittplan – efter att Larsson jagat bollen och tvingat den franske målvakten Hugo Lloris till ett misstag.

31 aug: Bulgarien-Sverige 3–2
Matchen i Sofia blev en lång uppförsbacke för det svenska laget som fick hämta boll ur eget nät redan efter tolv minuter. Därefter brände man en straff och efter en onödig frispark kom Bulgariens 2–1-mål. Vinden ville inte vända för Sverige som fick se Bulgarien säkra segern i matchminut 79.

3 sep: Vitryssland-Sverige 0–4
Sverige gjorde processen kort – ledningen var 3–0 redan i paus efter mål av Emil Forsberg, Christoffer Nyman och Marcus Berg. Från straffpunkten fick kapten Andreas Granqvist sätta spiken i kistan och fastställa slutresultatet 4–0.

7 okt: Sverige-Luxemburg 8–0
Både publikrekord och rekordkross för Sverige som bärgade historiens största seger i kvalsammanhang inför 50 022 åskådare på Friends arena. Marcus Berg var hur effektiv som helst och gjorde inte mindre än fyra mål i den svenska storsegern.

10 okt: Nederländerna-Sverige 2-0
Inte mycket att skriva hem om. Nederländerna med Arjen Robben i spetsen var helt enkelt överlägset i den första halvleken. Efter paus var Sveriges fokus att stänga matchen och undvika den storförlust (7-0) som hade gett Nederländerna playoffplatsen.

Relaterat

Mer om Herrlandslaget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".