Stina Nilsson med sina "mina vänner"-svar
1 av 4
Foto: Alexander Lundholm/Sveriges Radio
Stina Nilsson.
2 av 4
Stina Nilsson med sina "mina vänner"-svar Foto: Alexander Lundholm/Sveriges Radio

Lär känna OS-stjärnan: Stina Nilsson

”Inte konstigt för mig att julpynta i oktober”
14 min

Skidåkaren Stina Nilsson sitter helst hemma och broderar. Eller löser korsord. Hon äter gärna pizza och pyntar inför julen. Och om hon var ett djur hade hon velat vara en glad hund som väntade innanför dörren.

Vi träffar Stina Nilsson i Östersund. Det står "girl power" på hennes tröja. Hon är på bra humör. Hennes liv är en åtta på en tiogradig skala.

– Mitt liv går väldigt mycket upp och ner, jag har en bra dag just idag. Så just precis nu är det en åtta. Men jag tror inte folk förstår hur mycket jag pendlar, säger Stina Nilsson.

Stina Nilsson är förändrad, det säger hon själv. Hon har tidigare ogillat att bli intervjuad. Men nu är det annorlunda.

– Jag har blivit mycket bättre på att hantera det. Jag kan till och med tycka att det är lite kul. Det är nog för att jag har växt in i den träningsdosen jag ligger på, att jag har mer energi i min bägare nu, säger Stina Nilsson.

Stina Nilsson om:
Favoritmat: Pizza
Husdjur: 2 hundar. Puck och Star
Ser helst på tv: Game of Thrones
Favoritämne i skolan: Matte
När jag var liten ville jag bli: Veterinär, journalist
Efter karriären vill jag bli: Dietist
Det gör jag när jag inte tränar: Pysslar, hänger med kompisar
Mitt liv just nu på en skala 1-10: 8

Tidigare har hon sagt att hon älskar träning mest av allt, att hon helst tränar ensam på en myr, att träningen "är som en drog". Men även där har hon förändrats. Nu tränar hon gärna tillsammans med andra, och nu tycker hon att det är roligare att tävla än att träna.

– Nu har jag nog svängt lite. Min motivation går upp och ner, det är dagar när jag kan träna hur mycket som helst och dagar när det inte är lika kul att träna. Jag tror det är tävling som är roligast nu, svarar hon.

För att lära känna ett av Sveriges största OS-hopp har vi tagit med Radiosportens "Mina Vänner-bok", där Stina Nilsson själv får fylla i svaren på frågorna.

Hon svarar bland annat att hon att hon har 39 i skostorlek.

– Jag har väl egentligen 40, men 39 ser finare ut på papperet, säger hon.

Hon har tolv individuella segrar i världscupen, alla utom tre i sprint. Hon har fyra VM-silver och ett OS-brons. Men än så länge har hon ingen egen hund.

– När jag blir vuxen ska jag ha en egen hund, han ska heta Stig. Jag drömde om det på ett läger, sen dess har jag varit inne på det, berättar hon.

Stina Nilsson tränar upp till 900 timmar per år. Men när hon inte tränar så tar hon det väldigt lugnt.

– När jag inte tränar så pysslar jag. Jag önskar att jag var duktig på att måla, men jag har inte den ådran. Jag korsstygnsbroderar. Det är mysigt, jag är kreativ på ett enkelt sätt, säger Stina Nilsson.

Hennes favoritmat är pizza. På Instagram har hon en pizza i sin profilbild och hon har inga problem med att äta pizza före en tävling.

– Dagen före kan jag absolut göra det, jag har provat pizzor på alla världscuporter. Framförallt efter sprint är pizza fantastiskt gott. Det är inte alltid jag är sugen på kokt potatis och köttgryta, säger hon.

Hennes sociala medie-konton består inte bara av pizzor. Redan i september kunde Stina Nilsson stolt visa upp ett egetbyggt pepparkakshus för sina följare.

– Jul är min favorithögtid. Jag gjorde pepparkakshuset helt själv. Jag hade ganska mycket tid, så då gjorde jag det en eftermiddag. Det blev jättebra, jag är jättenöjd.

Men det är ju långt till jul?

– Det är ju ändå oktober, det är inte konstigt för mig att jag börjat julpynta i oktober.

Det är som att Stina Nilsson har gammal själ i en ung kropp. Hon gillar att brodera. Hon älskar korsord. Hon lyssnar på "Ring så spelar vi". Det låter som en sammanställning av intressen för en mycket äldre person.

– Jag har insett att jag är en människa som tycker om sådana saker. Jag tycker det är kul att brodera. Men jag är mångbottnad, jag tycker det är kul att spela tv-spel också, flikar hon in.

Om Stina Nilsson skulle byta sport skulle hon välja skidskytte.

– Det är kanske lite fusk, för det är så likt. Eller friidrott. Men jag pratade om det här med Hanna Falk. Att om man skulle göra ett sommar-OS så skulle vi ta kanot. Så antingen kanot, 100 meter eller skidskytte.

Har du testat att skjuta?

– Bara jättekort, jag är rädd för rekylen. Det finns inte ens en rekyl, men jag är rädd för att det ska finnas en rekyl, säger hon.

Om Stina Nilsson hade varit ett djur hade hon velat vara en hund.

– De är så himla lojala. Har jag ett dåligt träningspass och jag kommer innanför en dörr till en jätteglad hund, så ger den hunden mig jättemycket. Så en glad hund skulle jag vilja vara, säger Stina Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".