Danmarks Pernille Harder.
Danmarks Pernille Harder. Foto: TT.

Danska konflikten fortsätter – VM-kvalet mot Sverige i fara

Den danska fotbollskonflikten fortsätter - och nu är VM-kvalet mellan Sverige och Danmark i fara.

Sedan förhandlingarna om ett kollektivavtal på nytt strandat säger förre Linköpingsstjärnan Pernille Harder:

– Vi har meddelat DBU att vi är redo för spel när vi har ett nytt kollektivavtal. Vi spelar inte under individuella avtal.

Bara fem dagar återstår till VM-kvalet mellan Sverige och Danmark på Gamla Ullevi i Göteborg på fredag och konflikten fortsätter. På söndagsmorgonen meddelade det danska spelarfacket via ett pressmeddelande att förhandlingarna med det danska fotbollsförbundet DBU strandat på nytt.

"Konflikten handlar huvudsakligen om ekonomiska förhållanden för spelarna i damlandslaget. DBU vill inte ge damerna en rimlig ökning ekonomiskt".

Lagkaptenen Pernille Harder säger till danska nyhetsbyårn Ritzau:

– Vi har gjort allt vad vi överhuvudtaget kan för att lösa det här. Våra förhandlare i spelarföreningen har löst alla andra saker så nu handlar det enbart om ekonomin. Därför är det väldigt frustrerande att DBU:s förhandlingsdelegation inte varit inställd på att hitta en lösning. Det kan DBU:s styrelse inte vara nöjda över.

Enligt planerna ska det danska landslaget, EM-finalist i somras, samlas på måndagen inför VM-kvalet. Men det ser högst osäkert ut.

I september tvingades det danska förbundet ställa in landskampen mot Nederländerna, reprisen på sommarens EM-final, men landslaget spelade sedan ändå kvalmatchen mot Ungern för att laget inte skulle riskera uteslutning ur VM-kvalet.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson vill själv inte prata om konflikten och dess eventuella påverkan på fredagens match, men hälsar via landslagets pressansvarige:

– Peter känner att det är en icke-fråga som han inte känner att han kan påverka. Landslaget kommer att förbereda sig som planerat och har full fokus på matchen och på att den ska bli av, säger Sveriges presschef Fredrik Madestam till TT.

I september tvingades det danska förbundet ställa in landskampen mot Nederländerna, reprisen på sommarens EM-final, men landslaget spelade sedan ändå kvalmatchen mot Ungern för att laget inte skulle riskera uteslutning ur VM-kvalet.

Sverige startade VM-kvalet med en 2-0-seger borta över Kroatien och ställs efter mötet med Danmark också mot Ungern i Borås den 24 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".