OS-ringarna i Rio. Foto: Silvia Izquierdo/TT
OS-ringarna. Foto: Silvia Izquierdo/TT

Efter Innsbrucks nej – SOK ger inte upp om OS i Stockholm

Richard Brisius, kampanjchef: ”Har en positiv känsla”
0:57 min

Svenska Olympiska Kommittén har inte gett upp drömmen om att få stå som värd för vinter-OS om nio år.

På söndagen försvann en konkurrent till Stockholms kandidatur då Innsbruck i Österrike drog sig ur kampen om att få arrangera OS och Paralympics 2026. 

Den Svenska Olympiska Kommittén har en lång väg kvar för att nå sin dröm. En är att övertyga politikerna i Stockholmsstadshus om att OS är ett bra evenemang för huvudstaden.

Ett nytt ansökningsförfarande och ett bidrag på minst dryga 8 miljarder kronor till arrangörsstaden från den Internationella Olympiska Kommittén får Richard Brisius som är kampanjledare för den svenska kandidaturen att hoppas.

De nya reglerna från IOK har varit kända sedan en tid tillbaka, men SOK vill ändå göra ett nytt försök eftersom det väntar en ny ansökningsprocess.

– Jag känner en väldigt positiv känsla kring det här. För att för första gången så finns det en realism i hela ekonomiska kalkylen bakom att arrangera OS och Paralympics och det är kanske det viktigaste. Har vi möjlighet att göra det och hur ska vi finansiera det och det är nu möjligt, säger Richard Brisius till Radiosporten.

SOK hoppas på att få träffa Stockholms finansborgarråd socialdemokraten Karin Wanngård för att presentera de nya förutsättningarna.

Karin Wanngård är positiv till förändringarna och vill sedan tidigare ha OS i Stockholm, men tror inte att det är möjligt.

– Tyvärr är socialdemokraterna ensamma i den uppfattningen och det behövs en ganska stark majoritet för att kunna gå vidare med en OS-ansökan, säger socialdemokraten Karin Wanngård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".