Linda Sembrant räknar med att Pernille Harders Danmark kommer till spel.
Linda Sembrant räknar med att Pernille Harders Danmark kommer till spel. Foto: TT Nyhetsbyrån

Dansk konflikt hotar VM-kvalet i Sverige – men Linda Sembrant och Peter Gerhardsson räknar med match

Sembrant: "Fokus på oss"
1:42 min

Fyra dagar före VM-kvalmatchen i fotboll mellan Danmark och Sverige är konflikten mellan de danska spelarna och förbundet, DBU, långt ifrån löst.
Nu antyder DBU att de ska stänga ute de uttagna spelarna.
Men i det svenska laget räknar med match.
– Det var ju likadant mot Ungern, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Den danska landslagstruppen skulle ha samlats i Helsingør under måndagen, men spelarna uteblev sedan förhandlingarna om ett nytt avtal mellan förbundet och spelarföreningen i söndags återigen strandat.

DBU:s elitchef Kim Hallberg antyder nu att förbundet kan stänga ute de uttagna spelarna för att de nobbade träningen.

– Det är djupt beklagligt och en mycket problematisk situation när spelarna inte kommer till träning och förberedelse inför en viktig match mot Sverige, säger han i ett uttalande på det danska fotbollsförbundets hemsida, och fortsätter:

– Vi ska möta ett av de starkaste damlandslagen i världen och vi behöver alla dagar och träningar till att förbereda oss på bästa möjliga sätt.

– Men när spelarna meddelar att de inte kommer utan ett nytt avtal så har de samtidigt valt att inte ställa upp i matchen.

Om det innebär att spelarna blir utestängda från matchen på Gamla Ullevi på fredag är oklart. Företrädare för DBU har ännu inte varit tillgängliga för pressen.

Enligt Ekstrabladet kommer spelarna att träna på egen hand i Köpenhamn tills dess att ett kollektivavtal är underskrivet, men DBU uppger att inga förhandlingar kommer att ske så nära inpå matchen.

Nye förbundskaptenen Søren Randa-Boldt är besviken över konflikten. Sedan han tillträdde för två månader sedan har han bara haft en halvtimmes träning med laget. I förra månaden uteblev landslagsspelarna från en samling inför VM-kvalet mot Ungern, men kom till själva matchen.

– Jag hade hoppats att jag skulle vara fotbollstränare och inte cirkusartist. Jag har inte pratat med spelarna. Ingen har skrivit eller ringt till mig eller något sånt. Det är lite märkligt. Jag tycker att man ska meddela återbud om man inte kommer till något, säger han.

Om Danmark inte spelar matchen mot Sverige riskerar laget att bli diskat kvalet.

Men i det svenska laget, som i dag samlades i Göteborg, utgår man från att det blir spel på fredag och ägnar inte det danska läget särskilt mycket tankeverksamhet:

– Vi lägger mycket fokus på oss och på att det blir match på fredag. För att vi ska vara så väl förberedda som möjligt så har vi vår miljö, vår träning och vårt spel, säger mittbacken Linda Sembrant, som får medhåll av förbundskapten Peter Gerhardsson:

– Det är ingenting som vi kan påverka, utan vi påverkar det vi kan och det är att träna på absolut bästa sätt. Så det är det vi gör. Vi räknar med match.

Mer om Internationell landslagsfotboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".