FA
FA-ordföranden och det engelska landslaget Foto: Stefan JerrevÃ¥ng / TT

FA-chefen: "Försöken att vara rolig blev rasistiska"

1:45 min

De högsta cheferna i det engelska fotbollförbundet (FA) bad i dag om ursäkt för de rasistiska kommentarer som den sparkade förbundskapten Mark Sampson sagt.

Mark Sampson fick först stöd av FA, men sedan han sparkats (av andra skäl) har FA ändrat åsikt i frågan; i dag ställdes FA-chefen Martin Glenn mot väggen av politiker från ett utskott i det brittiska parlamentet, där Glenn bad om ursäkt å FA:s vägnar.

FA riktar en "uppriktig ursäkt till Eniola Aluko och Drew Spence", sa Glenn till de utsatta spelarna. Glenn fortsatte med att förklara Sampsons ord som dåliga försök att vara rolig. 

Spelaren Eniola Aluko talade sedan i parlamentet. Där berättade hon att hon lovats 80 000 pund i en uppgörelse med FA, där hennes tystnad om det som hänt var viktig för att inte störa det engelska landslagets uppladdning inför EM i somras. Delar av pengarna har sedan inte betalats ut eftersom att Aluko pratade händelserna i brittisk media.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista